Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ramazanski bajram

28.07.2014.

08:52

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Muslimani slave Ramazanski bajram, jedan od dva najveća blagdana u islamu. Nakon mjeseca posta, molitve i odricanja, u ranim jutarnjim satima okupili su se u džamijama, kako bi još jednom izrazili zahvalnost Bogu za dar vjere.

Svečanu bajramsku molitvu u zagrebačkoj džamiji predvodio je zagrebački muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović, a u bajramskoj poruci istaknuo je potrebu solidarnosti i izgradnje mira, osobito na palestinskim područjima.

"...Dignimo svoj glas protiv svakog oblika izrabljivanja ljudi, djece, žena, radnica i radnika, radimo svi na jačanju moralnih vrijednosti kod ljudi, kojih je na žalost danas sve manje..." pozvao je muftija u svojoj bajramskoj poruci te dodao kako su danas najčešći apeli i zabrinutost za gospodarsko stanje u svijetu. Željom da bajramski dani budu ispunjeni vjerom i nadom te da Svevišnji Bog oplemeni sve ljude ljubavlju i milošću, očisti im srca od mržnje i zla te podari cijelom svijetu uputu i milost, predsjednik Mešihata je čestitao Bajram riječima: Bajram šerif mubarek olsun!

A, zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, čestitao je Ramazanski bajram predsjedniku Mešihata Islamske zajednice muftiji Azizu ef. Hasanoviću i islamskim vjernicima u Hrvatskoj:
"...U prigodi Ramazanskog bajrama, kojim završava mjesec posta i molitve, upućujem najiskrenije čestitke Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj. Neka molitve, žrtve i odricanja protekloga mjeseca osnaže Vas i sve Vaše vjernike u promicanju mira, ljubavi prema bližnjemu i poštovanja dostojanstva svake ljudske osobe..." stoji, među ostalim u čestitki kardinala Bozanića.

U povodu proslave velikog islamskog blagdana Ramazanskog bajrama, predsjednik Republike Ivo Josipović uputio je čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u RH, muftiji Azizu ef. Hasanoviću, islamskim vjerskim službenicima te svim građankama i građanima islamske vjeroispovijesti u Hrvatskoj.

Želja mi je da duhovni smisao Bajrama bude ujedno i poticaj za promicanje solidarnosti, zajedništva, međuvjerske i općeljudske tolerancije te za nastojanje na izgradnji općeg dobra u Republici Hrvatskoj. Svima želim da blagdanske dane provedu radosno, u ozračju mira, prijateljstva i ljubavi..." stoji pak u čestitki predsjednika Josipovića.

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović čestitao je islamskim vjernicima Ramazanski bajram zaželivši da im taj veliki blagdan s poukom o vrijednosti odricanja i strpljivosti donese obilje mira i veselja, obiteljskog i prijateljskog zajedništva.

"...Svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u Republici Hrvatskoj od srca želim čestit i blagoslovljen Ramazanski bajram! Vlada Republike Hrvatske nastavlja promicati i njegovati vrijednosti tolerancije, solidarnosti i dijaloga, poticati izgradnju povjerenja i suradnje na dobrobit društva i zajednice u kojoj živimo..." stoji u čestitki premijera Milanovića.

Prigodnu je čestitku u povodu blagdana uputio gradonačelnik Milan Bandić. U njoj među ostalim stoji:

"...Vama osobno, muftija Hasanoviću i cijelom Mešihatu zahvaljujem na svemu što činite na širenju prostora dijaloga i ekumenizma, međusobnog povjerenja i tolerancije u našem gradu Zagrebu..."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.