Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ruđerovcima 700 000 kuna za inovacije

07.04.2014.

10:45

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ruđerovim znanstvenicima dr. Ivici Rubelju, dr. Ivanu Halaszu i mr. Zoranu Erešu na raspolaganju je više od 700.000 kuna za suvremena istraživanja u biomedicini, kemiji i ekologiji. Riječ je o inovativnim i visoko komercijalnim projektima koji bi trebali doprinijeti razvoju novih proizvoda, usluga i tehnoloških procesa. Sredstva za istraživanja odobrena su u sklopu programa Poslovne-inovacijske agencije Republike Hrvatske, koja je ove godine dodijelila ukupno 15 milijuna kuna za 50 inovativnih projekata.

Dr. Ivici Rubelju odobreno je 349.000 kuna za projekt 'Konstrukcija genetičkih alata za sigurnu integraciju strane DNA u genom čovjeka'. Naime, današnji način življenja, stres, prehrana i različiti vanjski čimbenici dovode do brojnih promjena u ljudskom organizmu pa tako i do različitih promjena u DNA zapisu. Te promjene mogu dovesti do pojave određenih bolesti. Znanstvenici danas istražuju kako nadomjestiti izgubljenu funkciju gena, a jedna od metoda koja se danas primjenjuje jest ubacivanje i ekspresija zdravih gena u ljudske stanice. Dr. Rubelj kaže da bi ovo trebalo poboljšati npr. gensku terapiju ili kreiranje zdravih genetički modificiranih organizama.

Dr. sc. Ivanu Halaszu na raspolaganju je 243.000 kuna za projekt 'Razvoj bez-otopinske sinteze farmaceutski djelatne tvari'. Cilj ovog istraživanja je razviti bez-otopinsku, ekološki prihvatljiviju i ekonomski isplativiju sintezu farmaceutski djelatne tvari iz skupine metalolijekova, a koja se koristi kao antiseptik, najviše u kremama za olakšavanje simptoma opeklina.

Mr. sc. Zoranu Erešu odobreno je 180.000 kuna za projekt 'Visoko-temperaturna ćelija za optička mjerenja u agresivnim atmosferama'. Ova ćelija će omogućiti optičko promatranje tijeka sinteze novih materijala. Otkrivanje novih materijala preduvjet je za razvoj novih tehnologija koje unaprjeđuju kvalitetu života na Zemlji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.