Hrvatski radio

Radio Sljeme

Zagrebački Crveni križ otvorio Banku hrane

01.10.2023.

16:48

Autor: Radio Sljeme: Nikolina Devčić

Nova vozila Crvenog križa

Nova vozila Crvenog križa

Foto: Crveni križ Zagreb / Crveni križ Zagreb

Zagreb je danas dobio prvu Banku hrane - jedinstveno mjesto na kojem tvrtke i građani mogu donirati namirnice s valjanim rokom trajanja i higijenske potrepštine. Njome će upravljati Zagrebački Crveni križ, čiji ravnatelj Petar Penava objašnjava da će se sada uspješno moći realizirati projekt jer su nabavili tri vozila kojima će preuzimati namirnice i davati potrebitima.

Reportersko javljanje o Banci hrane

Kombi Mercedes Benz Sprinter, kombi hladnjača Fiat Ducato i kamion MAN nadograđen sandukom sa stranicama, ceradom na bočni pomak i utovarnom rampom 1.5 tone koristit će se za prikupljanje i distribuciju donacija prehrambenih i higijenskih proizvoda od donatora (tvornica, trgovačkih lanaca i sl.) do Banke hrane Crvenog križa Zagreb gdje će se skladištiti i dalje raspodjeljivati socijalno ugroženim građanima Zagreba, direktno ili putem posrednika.

GDCK Zagreb raspolaže skladištem za hranu i socijalnom samoposlugom kapaciteta 352 m² te rashladnom komorom za hranu kapaciteta 25 m² u Heinzelovoj ulici u Zagrebu. Investicijom u gospodarska vozila zaokružena je cjelina distributivno-logističkog centra.


Ovakav uređeni sustav Banke hrane nije od koristi samo za krajnje korisnike i građane ispod praga siromaštva i ostale socijalno osjetljive skupine stanovništva, ostiču u Crvenom križu, već i za državu te društvo u cjelini. Postojanje Banke hrane značajno je za više ekonomskih i društvenih skupina. Prvo treba istaknuti koristi u kontekstu oblika posredništva između donatora i potencijalnih donatora s registriranim posrednicima. Bacanje hrane predstavlja velik ekološki problem pa će se pridonijeti smanjenju štetnog utjecaja na okoliš, a samim time i unapređenju kvalitete života i zdravlja građana.


Banka hrane Gradskog društva Crvenog križa Zagreb počela je s radom upravo danas, 1. listopada i pozivaju se svi oni koje žele donirati hranu, ali i oni kojima je pomoć potrebna da se jave. 


U Europi i svijetu, pa i u Hrvatskoj sve je razvijenija svijest o problematici vezanoj za otpad od hrane i neracionalnom trošenju resursa za proizvodnju hrane, posebice jer nije riječ samo o okolišnom, već i o pitanju socijalno-ekonomske i etičke prirode. Aktivnosti u sprječavanju nastanka otpada od hrane trebale bi biti primarno usmjerene na izvor nastanka viška hrane, a to je u svakoj fazi lanca opskrbe, od proizvodnje, prerade, distribucije do konzumacije.


U zemljama Europske unije godišnje se baci oko 88 milijuna tona hrane i to najviše u domaćinstvima (53%). Istovremeno je četvrtina građana izložena riziku od siromaštva. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj se godišnje baci približno 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane, odnosno 75 kilograma po osobi.


Smanjenju otpada od hrane osobno može doprinijeti svaki pojedinac primjenjujući sljedeće savjete:

• Pažljivo planirajte kupovinu namirnica, kupujte racionalno i bez stvaranja nepotrebnih zaliha

• Organizirajte hladnjak i smočnicu - pravilno skladištena hrana sigurna je za korištenje i dulje

ostaje svježa

• Ne pripremajte prevelike količine hrane, a na tanjure uzimajte manje količine kako bi smanjili

ostatke na tanjurima

• Ostatke obroka pohranite u hladnjak i zamrznite - u hladnjak spremajte samo ohlađenu hranu.

Odmrznutu hranu potrošite unutar 24 sata od zamrzavanja

• Budite inovativni i praktični - potražite recepte za viškove hrane za nove ideje. Korištenjem

ostataka sprječavate bacanje hrane te skraćujete vrijeme pripreme sljedećih obroka

• Razlikujte označavanje roka trajanja hrane („najbolje upotrijebiti do“ i „upotrijebiti do“ datum) -

nerazumijevanje razlika smatra se jednim od razloga nepotrebnog bacanja hrane


Zašto donirati?

Donacijom hrane i higijenskih potrepština pomoći ćete pojedincima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja te doprinijeti smanjenju bacanja hrane


Što mogu donirati?

• Sve neoštećene namirnice s valjanim rokom trajanja

• Higijenske potrepštine koje nisu korištene


Gdje mogu donirati?

U gradu Zagrebu donacije se mogu predati u Socijalnom dućanu GDCK Zagreb, odnosno novootvorenoj Banci hrane u Heinzelovoj ulici 64-66.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.