Hrvatski radio

Radio Sljeme

SDP i HNS protiv smanjenja plaća u kulturi i vrtićima

16.07.2014.

16:38

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački SDP i HNS oštro se protive najavljenom smanjenju plaća djelatnicima u kulturi i predškolskim ustanovama Grada Zagreba što gradske vlasti planiraju napraviti već od ovog mjeseca.

Gradska organizacija SDP-a protivi se odnosu gradske uprave prema 1750 zaposlenika u ustanovama kulture i više od 5400 zaposlenika u predškolskih ustanovama kojima se ukidanjem kolektivnog ugovora, nakon sedamnaest godina, zadire u ostvarena prava i egzistenciju.

Gradski SDP smatra neopravdanim dodatna smanjenja plaća u sektoru u kojem su i plaće i ostala prava već znatno smanjena. Ne slažemo se niti s načinom da se prijedlog Pravilnika o radu, kojima bi se trebala urediti sva prava zaposlenika, donosi pod pritiskom i bez socijalnog dijaloga sa sindikatima. Pozivamo na socijalno partnerstvo, dijalog i iznalaženje prihvatljivog rješenja u procesu pregovora i dogovora, te u tu svrhu predlažemo produžavanje kolektivnog ugovora na period u kojem bi se socijalni dijalog mogao odvijati bez pritiska i ugrožavanja egzistencije zaposlenika.

"Jedini razlog za ovako hitno postupanje u sezoni godišnjih odmora mogu biti veliki financijski problemi u Gradu. Ako je tome tako, opet ne vidim kako će ta mizerna ušteda od svega par promila gradskog proračuna pomoći. U ovakvim situacijama zalažem se za socijalni dijalog, a ne za zakon jačeg." - komentirao je situaciju predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić.

I zagrebački HNS oštro se protivi najavljenom smanjenju plaća djelatnicima u kulturi i predškolskim ustanovama Grada Zagreba što gradske vlasti planiraju napraviti već od ovog mjeseca.

HNS smatra nedopustivim i neprihvatljivim način na koji Grad Zagreb želi postići da odgajateljice u vrtićima i djelatnici u kulturi imaju manje plaće nego djelatnici u gradskoj upravi s nižim stupnjem obrazovanja. HNS je već nekoliko puta upozoravao na izbjegavanje socijalnog dijaloga sa sindikatima u kulturi i sindikatima predškolskog odgoja od strane predstavnika Grada Zagreba, a događanja zadnjih dana pokazala su da gradske vlasti nisu ni željele socijalni dijalog već samo izbjeći rješavanje problema.

"Ovo je prvi put u 20 godina da se kolektivni ugovor za ove dvije djelatnosti u Gradu Zagrebu ne poštuje te da se, bez obzira što je istekao, ne primjenjuje zakonska mogućnost produljenja njegovih odredbi. Stoga podržavamo sindikate kulturnih djelatnika kao i predškolskih ustanova Grada Zagreba te njihovo nastojanje da pitanja svojih plaća i ostalih prava iz kolektivnog ugovora riješe kvalitetno, a ne silom i nasilništvom kakvim nad njima provodi Grad Zagreb" poručio je potpredsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.