Hrvatski radio

Radio Sljeme

SDP i HNS uoči sjednice Gradske skupštine

23.09.2014.

13:08

Autor: Irena Dizdarević, Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zahuktava se priča oko Plana gospodarenja otpadom koji je na dnevnom redu sljedeće sjednice gradske skupštine. Osim otpada burno će se raspravljati i o gradskom prirezu i komunalnim naknadama.

Zanemareno je odvojeno prikupljanje otpada, a lokacija Resnika je izabrana bez dublje analize - istaknuo je, pored ostaloga, predsjednik Gradske oganizacije Davor Bernardić. "...mi ćemo na sjednici se suzdržati od glasanja...Ovaj plan ne rješava pitanje gospodarenja otpadom..." - naglasio je Bernardić. 

Zagrebački SDP-ovci nisu zadovoljni ni novim zaduživanjem Grada od 190 milijuna kuna. Davor Bernardić:"Očito je da se lakše potegnuti u džep Zagrepčana nego uzeti eure iz Brisela. I to je ono što je zabrinjavajuće."

 

S obzirom na najavu promjene porezne politike, gradski HNS ne slaže se pak s povećanjem prireza i komunalnih naknada u Zagrebu, rekla je resorna ministrica te predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš: "Iz jednostavnog razloga što ocjenjujemo da ima sasvim dovoljno sredstava u gradskom proračunu da se racionalizacijom, drukčijim restrukturiranjem i drugačijom podjelom sredstava to omogući."

Grad Zagreb prošli je tjedan inače u Mistarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poslao Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o donošenju Prostornoga plana na suglasnost. Potvrdila je to i Mrak Taritaš: "Prostorni plan se gleda i, ako će biti u skladu sa svim zakonima i svim odredbama, on će u srijedu dobiti suglasnost, a ako vidimo da postoji određenih problema, neće dobiti suglasnost i morat će biti odgođen. To ovaj čas ne mogu jasno i nedvojbeno reći jer intenzivno gledamo, kao i bilo koji drugi prostorni plan koji je izuzetno važan, mi ne čekamo zakonski rok za koji imamo 30 dana, nego odmah idemo gledati. Ne želimo dovesti Grad Zagreb u nepriliku. Dakle, ako ima zakonskih osnova da plan dobije suglasnost, naravno da će dobiti, ali ako će biti nekakvih problema, onda neće dobiti i morat će biti skinut sa sjednice Skupštine."

A hoće li ili ne Gradska skupština raspravljati o prijedlogu prostornog plana -doznat ćemo u četvrtak, 25.rujna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.