Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Sigurno u školu s HAK-om"

12.09.2014.

11:26

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Već tjedan dana traje nastava u školama koju prate i brojne akcije povećanja sigurnosti u prometu. Na Trgu bana Jelačića održala se završna akcija „Sigurno u školu s HAK-om" koju su zajednički organizirali Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport, HAK - AK Siget i Zagrebačka policija.

Cilj akcije Sigurno u školu s HAK-om, koja se održava 46. put je senzibiliziranje javnosti na potrebu tolerantnijeg pristupa i ponašanja za upravljačem, odnosno potrebu za povećanim oprezom vozača u zonama osnovnih škola.

Akcija je trajala cijeli tjedan u 28 hrvatskih gradova i u više od 50 osnovnih škola, a danas se održala završna akcija. Nenad Zuber ih HAK-a: "Kad djeca krenu samostalno na cestu, odnosno u školu, vrlo je bitno da shvate njihovu osobnu odgovornost, da su oni ti koji zapravo utječu na sigurnost prometa. Naravno, s obzirom da oni još nisu potpuno odgovorni, nisu dovoljno sazreli, na njih trebaju paziti svi oni ostali sudionici prometa - prije svega naši vozači."

Vito je jedan od učenika koji je danas sudjelovao u akciji, koji u školu ide: "Ponekad idem pješice, a ponekad s autom. a danas ćemo učiti prometne znakove."

Što se željelo postići današnjom akcijom, Zuber je pojasnio: "Želimo da djeca jednom kratkom vožnjom na zato priređenom poligonu odvezu svoja prometala bicikle, romobile, koturaljke. Nakon toga će biti nagrađena malim darovima."

Osim natjecanja, zagrebačka policija i HAK posjetiteljima su predstavili vozila i opremu koja se koristi u nadzoru prometa, odnosno u pružanju pomoći na cestama.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.