Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sindikati ne podržavaju smanjenje plaća

12.02.2014.

12:26

Autor: Nikolina Kovačević, Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jutros je održan prvi sastanak gradonačelnika Milana Bandića i sindikata Gradske uprave. Sindikati su se složili, kako je rekao gradonačelnik, da je potrebno smanjiti broj zaposlenih, ali oko smanjenja plaća za sada su skeptični.

Gradonačelnik je sastankom uglavnom zadovoljan. "Ja sam umjereni optimist glede ishoda pregovora. Danas smo dobili odgovore na ono što smo mi ponudili sindikatima. Optimizam ulijeva razumijevanje sindikata generalno oko racionalizacije i kresanja troškova, a prije svega smanjenja broja uposlenih."

Međutim, kako je rekao gradonačelnik, nešto je manje prostora za smanjenje plaća od onih 4 do 15 posto koliko je sindikatima preporučeno. "Što se tiče smanjenja plaća, tu su oni malo skeptici i tu će biti malo više problema u pregovorima." Bandić kaže da izbora nemaju. "Mi moramo napraviti i jedno i drugo ili u protivnom dizati cijene komunalnih usluga ili dovesti u pitanje isplatu plaća prije ljeta."

Uglavnom uspješninim, današnji je sastanak ocijenio i Povjerenik podružnice sindikata Gradske Uprave Vlado Korbar. "...mi imamo nešto drugačije mišljenje od gradonačelnika, kako bi se odrđene uštede mogle postići...Maksimalno smo na stajalištu zaštite postojeće razine plaća..."Idući sastanak najavljen je, istaknuo je Korbar za iduću srijedu. U nastavku je u ime Sindikata, pojasnio što od njega očekuje. "Očekujemo da će Gradski Ured za financije referirati na ove naše prijedloge,Također podržali smo gradonačelnikovu namjeru smanjenja broja zaposlenih. putem prirodnog odljeva, ali na način ...da se odluka prepusti svakom zaposleniku pojedinačno..."

Sastao se gradonačelnik Bandić prijepodne i s ministricom kulture Andreom Zlatar Violić. Nakon njega je naglasio da će ono za što je kontrolom utvrđeno da je neophodno za funkcioniranje kulturnih institucija biti honorirao, dok će se s praksom stihijskog trošenja novaca - prestati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.