Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sječa šume oko meteorološke postaje Puntijarke

08.03.2014.

08:06

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Početkom idućeg tjedna počet će sječa šume na Medvednici u krugu 20 metara od glavne meteorološke postaje Puntijarke, budući da zbog dugogodišnjeg izostanaka sječe šume podaci iz meteorološke postaje više nisu bili reprezentativni.

"Puntijarka je pokrenula proces ishođenja svih dozvola kako bi sanirala situaciju i tako ponovno počela normalno funkcionirati. Nakon niza sastanaka odabran je scenarij s najmanjom količinom potrebne sječe uz sam objekt", istaknula je ravnateljica Javne ustanove Park prirode Medvednica Snježana Malić-Limari.

Iz Puntijarke su tražili sječu oko 600 kubika šume u krugu 50 metara, no odobrena im je sječa 259 kubika u krugu 20 metra oko postaje. Nakon ishođenja potrebnih dozvola i sastanaka s institucijama koje upravljaju dijelovima šume - Šumarskim fakultetom, Hrvatskim šumama i Javnom ustanovom, izmjereni su potrebna drvna masa, površina i vrsta stabala.

Ministarstvo poljoprivrede izdalo je pozitivno rješenje za sječu, a Ministarstvo zaštite okoliša i prirode rješenje s uvjetima zaštite prirode kojih se izvođači radova moraju strogo pridržavati.

U državnim šumama radove će izvoditi Hrvatske šume, dok će na šumi koja je pod upravom Šumarskog fakulteta sječu obaviti izvođač koji bude izabran u postupku javne nabave, izvijestila je Javna ustanova Parka prirode Medvednica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.