Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sječa šume za bolje funkcioniranje Puntijarke

12.03.2014.

11:31

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog visokih stabala na meteorološkoj postaji Puntijarka već dulje vrijeme ne mogu se izmjeriti brzina i smjer vjetra. Šumarski fakultet, Hrvatske šume i Javna ustanova Park prirode Medvednica zato su pokrenuli proces ishođenja svih dozvola za sječu drveća kako bi meteorološka postaja ponovno bila u funkciji.

Sječa će se izvoditi u krugu od 20 metara od Puntijarke - izjavila je za Radio Sljeme glavni čuvar prirode parka Medvednice Martina Jurjević Varga...

"Od Ministarstva zaštite okoliša i prirode traženo je da se posječe šuma u krugu od 50 metara, međutim nakon nekoliko sastanaka došlo je do dogovora i nekako se našlo srednje riješenje, sječi će se 20 metara u krugu prostora od postaje, s tim da će se onda instrument koji mjeri morati podići na 20 metara iznad zemlje tako da bi dobili prave i točne podatke".

Jurjević Varga dodaje da je u pregovorima odabrano riješenje s najmanjom količinom potrebne sječe uz samu Puntijarku..

"Posječi će se oko 270 kubika. Dio šume na kojem se nalazi postaja koji će se sječi u vlasništvu je Šumarskog fakulteta i taj dio sječe oko 209 kubika izvodit će izvođač koji će oni odabrati na natječaju, a oko 58 kubika koji će se sječi nalazi se u državnim šumama kojima upravljaju Hrvatske šume".

Radovi na državnom dijelu šume počinju idući tjedan, dok će oni pod upravom Šumarskog fakulteta početi krajem 4 mjeseca zbog javnog natječaja za odabir izvođača radova.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.