Hrvatski radio

Radio Sljeme

Škola arhitekture za osnovnoškolce

12.02.2014.

05:50

Autor: Jelena Römer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagrebački osnovnoškolci i ove će godine, od sljedećega mjeseca pa sve do lipnja, moći pohađati malu školu arhitekture koju zajednički organiziraju Društvo arhitekata Zagreba, Udruga za promicanje vizualne kulture OPA i Hrvatska komora arhitekata, u sklopu programa "Arhitektura i djeca".

"Pripremili smo novi program radionica 'Prostor i ja', kako bi djeci približili probleme prostornog planiranja i arhitekture. Iako svi koristimo prostor - stan, ulicu, javne površine - vrlo smo ga rijetko svjesni. Jednostavno, koristimo ga. Na radionicama s djecom pokušavamo na različite načine misliti i stvarati prostor", poručila je Davorka Perić iz Društva arhitekata, jedna od organizatorica Male škole arhitekture. Riječ je, kaže, o sedam radionica pod stručnim vodstvom, koje će se održavati u prostorijama DAZ-a na Trgu bana Jelačića, ali i tijekom šetnje kroz grad.

Sedam radionica podijeljeno je na četiri teme "Oblikujemo prostor", "Dijelimo prostor", "Živimo prostor" i "Idemo po iskustvo" koje čine jedinstvenu cjelinu, a moguće je prijaviti se za cijeli program ili za svaku radionicu pojedinačno u skupini do 20 školaraca i to do 1. ožujka, kada i počinje prva radionica pod nazivom "Od linije do prostora".

Mala škola arhitekture pokrenuta je 2010. kao višegodišnji odgojno-obrazovni projekt s ciljem promicanja sadržaja s područja arhitekture i urbanizma među mladima. Radionice vode učitelji likovne kulture i razredne nastave, arhitekti te studenti Arhitektonskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti i Učiteljskog fakulteta u Zagrebu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.