Hrvatski radio

Radio Sljeme

Skupštini predložena odgoda odvojenog prikupljanja otpada!?

19.06.2014.

11:15

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predsjedništvo Gradske skupštine utvrdilo je u srijedu dnevni red iduće sjednice koja će se održati 3. srpnja a na njoj će zastupnici, između ostaloga, odlučivati i o gradonačelnikovu prijedlogu odluke o javnoj usluzi prikupljanja miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog komunalnog otpada i odvojenog prikupljanja otpadnog papira, metala, stakla, plastike i tekstila te glomaznog komunalnog otpada. I ne bi to bilo neobično da se jednom od točaka prijedloga ne prolongira početak primjene naplate po volumenu što je sastavni dio obveze odvojenog prikupljanja otpada i to za tri mjeseca te su pojedini zastupnici upozorili da se radi o, kako kažu, vrlo vjerojatno tek prvoj u nizu odgoda primjene odvojenog prikupljanja otpada.

Tako je, službeno, gradonačelnik ostavio vremena Čistoći da se bolje pripremi za početak odvojenog prikupljanja otpada na cijelom području grada, a izrijekom nije potvrdio da će isto odgoditi budući da je ono ionako već započelo u pojedinim kvartovima i vrlo vjerojatno će se usporeno širiti gradom. S druge strane iz Gradske skupštine prijedlog se tumači kao jasna odgoda primjene zakonske obveze odvojenog prikupljanja otpada koja određuje 1. srpnja kao zadnji rok za primjenu novog načina prikupljanja otpada, te pojedinim zastupnicima nije jasno zbog čega gradonačelnik to opovrgava svojim izjavama. Istovremeno, zastupnici smatraju kako je odgoda nužna te da to mora shvatiti i resorni ministar Mihael Zmajlović koji prijeti kaznama u slučaju odgode. 

Podsjetimo, i u našoj ovotjednoj emisiji "Zagrebi po Zagrebu" Milan Bandić je rekao da nema nikakve odgode, ali i pozvao ministarstvo i ministra Zmajlovića na suradnju. S druge strane, prije nekoliko dana predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor rekao je da Zagreb nije spreman za odvojeno prikupljanje otpada i da je realno početak primjene te obveze odgoditi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.