Hrvatski radio

Radio Sljeme

Slučaj "Diplome"

02.04.2014.

16:08

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Priča o otkazu pravnice u Zagrebačkom holdingu zbog navodne provjere diplome svoga šefa, direktora Čistoće Miljenka Benka, nastavila se. Benko naime, tvrdi da je njegova diploma valjana te da je razlog otkaza otkriće revizije prema kojoj je otpuštena pravnica oštetila Holding za 100 milijuna kuna. A, prvi čovjek Grada obećao je sve to provjeriti.

"...Ništa nas neće spriječiti da odvojimo žito od kukolja..." Tako je u današnjoj emisiji Zagrebi po Zgrebu, prvi čovjek Grada Milan Bandić odgovorio na pitanje, kako u posljednje vrijeme, sve češći slučajevi upitnih diploma nisu zaobišli niti Gradsku Upravu te Holding. Posljednja je priča vezana uz diplomu direktora Čistoće Miljenka Benka, odnosno zahtijev da se ona provjeri od strane direktorice pravne službe Ane Urošević. Direktorica je dobila izvanredni otkaz, pa je cijeli slučaj preispitalo antikorupcijsko povjerenstvo. Međutim, čelnik Čistoće Benko prijepodne je izjavio su njegovi papiri valjani te da je do otkaza pravnice došlo nakon nalaza revizije. "Od 2010. do 2014. godine, koliko je predmeta obrađeno, koliko je predmeta naplaćeno. Na konto Izvješća revizije pokrenut je postupak izvanrednog otkaza..."

Gradonačelnik je pak, s druge strane obećao sve provjeriti pa čak i slučaj diplome spomenutog Benka. Ipak po njegovom je mišljenju riječ o "spinu". "...Mislim da je prozivanje gospodina Benka da ima falsificiranu diplomu spinza ono što se valja iza 102 milijuna kuna štete, koja je nastala, navodno, sa držanjem u ladici predmeta koji su u zastari...Danas sam pozvao, šefa Ureda za kontrolu Heraka...Dao nalog, otišli su u Čistoću pogledati sve paprie i uputiti ih prema nadležnim institucijama..." - istaknuop je Bandić.

Ako je točno da je Urošević sudjelovala u stopiranju ovrha prema dužnicima Čistoće u ukupnom iznosu od oko 100 milijuna kuna, za koliko je u konačnici oštećen zapravo Zagrebački holding, postavlja se pitanje - je li to nastavak ili sasvim novi slučaj koruptinog djelovanja. Potpredsjednik skupštine i predsjednik antikorupcijskog povjerenstva Andrija Mikulić odgovara da u slučaj nema uvid pa ga dtoga ne može niti komentirati, ali poručuje da će se protiv korupcije boriti."Ali ono što želim poručit to je da ćemo radit na podizanju svijesti da slobodno prijavljuju svaki pojavni oblik korupcije i bit će zaštićeni..." S njime se složio i potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić, poručivši da građani Grada Zagreba imaju pravo znati činjenice, u vezi sa svakim slučajem i sa najmanjim pokušajem koruptivnih radnji.

Hoće li gradonačenkov nalog za istragom u Holdingu, zadati posla pravnim institucijama, tek ćemo vidjeti. Nadamo se da će priča uskoro dobiti rasplet i sretan, ili možda primjerenije - pravedan kraj - za sve.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.