Hrvatski radio

Radio Sljeme

10:35 / 09.10.2014.

Autor: Irena Dizdarević, Anamarija Knezović Kaurić

Smeće naše svagdašnje

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon dvotjedne odgode zasjeda Gradska skupština. Zastupnici, među ostalim, raspravljaju o Planu gospodarenja otpadom zbog kojeg su ponovno prosvjedovale ekološke udruge i Resničani.

Zastupnik HDZ-a Andrija Mikulić pitao je je li istina da je poništen natječaj za sklapanje novoga Ugovora za zbrinjavanje svih vrsta otpada osim miješano-komunalnog otpada i, ako je to točno, Mikulića je zanimalo:"...da li možemo znati koji su razlozi toga?..."

Gradonačelnik Milan Bandić pojasnio je kako je natječaj ponovljen jer nije izabran najbolji ponuđač te nastavio u svome stilu: "...zajedno, partnerski trebamo riješiti ono što je danas točka dnevnoga reda...da se odluke nisu donosile, a ja sam mnogih tih odluka autor...i danas bi pajceki jeli lešine na Jakuševcu i danas bi drek tekao u Savu...da nismo donosili odluke...i danas ćemo opet imati test za ovu odluku koju donosimo...sve je to povezano...to je zakon spojenih posuda. Bez saniranog Jakuševca, bez pročistača i bez Centra za gospodarenje otpadom...i konačnog uređaja za obradu komunalnog otpada...nema rješenja generalnog..." upozorio je gradonačelnik.

I uoči današnje sjednice Skupštine prosvjedovale su Udruga za zaštitu okoliša Resnik - UZOR te Zelena akcija.

"Odvojeno skupljanje otpada! Čuvajmo okoliš! Reciklirajmo!" - to su samo neki od transparenata koje je istaknulo pedesetak prosvjednika. 

Na Aktualnom satu bilo je riječi i o ukidanju Odjela za autizam u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan. To je pitanje gradonačelniku postavio HDZ-ov zastupnik Ivan Čelić:

"Grad Zagreb je, na taj način, oštetio oko tisući zagrebačkih autista i njihovih obitelji, a mogućnosti osoba s autistima i njihove šanse za rehabilitaciju sveo na nulu."

Bandić je odgovorio kako ne zna za ukidanje tog Odjela i pozvao je Čelića:

"Ja sam ambasador autizma. Potrudite se da to postanete...prvo, nemam pojma da je ukinuta dijagnostika, mene to ni'ko nije pit'o...zašto su ukinuli Odjel, ne znam, al' sad znam. Idući tjedan ćete bit' pozvani, svi oni koji misle na tom tragu, u bolnicu Sveti Ivan i, ukol'ko se to stvarno dogodilo, i ukol'ko je napravljen gaf, to ćemo u najkraćem roku riješiti."

Aktualni sat je završio, a pred zastupnicima je dnevni red od čak pedesetak točaka.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.