Hrvatski radio

Radio Sljeme

Spajanje Koncertne direkcije i Lisinskog?

15.03.2017.

14:18

Autor: Anita Dekanić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Hoće li Koncertna direkcija Zagreb biti pripojena Koncertnoj dvorani Lisinski i tko će biti novi ravnateljii gradskih kazališta Kerempuh i Komedija, o tome je raspravljao skupštinski Odbor za kulturu.

Gradonačelnikov prijedlog pripajanja Koncertne direkcije dvorani Lisinski prihvaćen je većinom glasova na sjednici Odbora za kulturu i o njemu će se raspravljati na sjednici Skupštine idućeg tjedna. Sam prijedlog nije loš, ali sporan je tajming, ističe HNS-ov zastupnik Tomislav Stojak. No, zamjenik pročelnika Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Tedi Lušetić smatra da su prednosti takvog poteza mnogostruke.

S jednog mjesta koordiniranije će se organizirati koncerti, oni će biti jeftiniji jer neće doći do međusobnog fakturiranja. Mislim da će se, na neki način, bolje provoditi ta glazbena politika koju ove dvije ustanove, svaka na svojoj strani, rade dobro, ali mislim da kad to bude koncentrirano, sa jednog mjesta i bolje koordinirano, mislimo da će to biti puno kvalitetnije. 

Kazalište Komedija bira novog ravnatelja. Treći je to natječajni krug, nakon što su prva dva poništena. Vijeće je za tu poziciju predložilo Krešimira Batinića, što odbor nije podržao. Poznato je da to kazalište već dugo posluje sa gubitcima, zbog čega je i razriješen bivši ravnatelj Niko Pavlović. Kakvo je poslovanje Komedije od Pavlovićeva razrješenja i zašto je prijedlog za imenovanje novog ravnatelja bio dva puta povučen?

Činjenica je da smo mi u oba navrata bili dosta neugodno iznenađeni time da je natječajni postupa bio prekidan zbog formalnih propusta. Vezano za poslovanje, činjenica jest da je kazalište Komedija u protekloj godini osjetno smanjilo svoje dugovanje za nekih 2,5 milijuna kuna, poručio je predsjednik kazališnog vijeća Ivica Prlender.

Novog ravnatelja trebalo bi dobiti i Satiričko kazalište Kerempuh. Duško Ljuština, najdugovječniji ravnatelj nekog kazališta u svijetu, trebao bi uskoro u mirovinu, a na njegovo mjesto kazališno vijeće predložilo je Romana Šuškovića Stipanovića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.