Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Spalionica na Rebru protivna je urbanističkom planu!"

27.02.2023.

15:26

Autor: HRT Radio Sljeme

Zelena akcija i Građanska inicijativa - Stop spalionici Rebro

Zelena akcija i Građanska inicijativa - Stop spalionici Rebro

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

"Planirana spalionica na Rebru nije u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom Zagreba", tvrde iz Zelene akcije. Kažu da spalionica smije oporabiti otpad isključivo iz tamošnje bolnice, a ne, kako je planirano, iz šest gradskih bolnica. Problem je, ističu, i sa studijom utjecaja na okoliš. 

"Gdje ima dima, nema zdravlja. Stop spalionici", transparent je koji su članovi Zelene akcije i Građanske inicijative - Stop spalionici Rebro razvili ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Pozivaju ministarstvo da zaustavi najavljeni projekt. On nije, govori Marko Košak iz Zelene akcije, usklađen sa zagrebačkim GUP-om - Gradski ured nam je jasno dostavio rješenje u kojem se navodi da na prostoru KBC-a Rebro smije isključivo biti objekt za oporabu otpada iz Rebra, a ne i iz drugih bolnica koje se nazale u okviru KBC-a Zagreb. Na taj način ovaj projekt pada u vodu.


Stoga, nije ni studija utjecaja na okoliša potpuna, nastavlja Košak - Studija je frizirana za potrebe investitora. Izrađena je vrlo nestručno, u njoj nedostaje studija izvodljivosti, nedostaje usporedba s drugim rješenjima umjesto spaljivanja otpada.


Da je Studija manjkava, tvrde i iz Građanske inicijative. Temelje to, kaže Aleksandra Numanović, na zapisnicima rada Povjerenstva iz ministarstva - Sadržajno, Studija koja je dana na javnu raspravu nije niti cjeloviti niti utemeljena, a nisu uneseni ni prigovori i dopune članova Povjerenstva. Ili Ministarstvo manipulira dokumentacijom na način da u javnoj raspravi nije prikazana cjelovita verzija studije kao ni pripadajući obvezni dijelovi. 


No, Ministarstvo bi tek sad trebalo procijeniti utjecaj ovog projekta na okoliš. Ondje se može čuti da ta procjena ne predstavlja i odobrenje realizacije projekta spalionice jer će to biti predmet daljnjih odobrenja - odnosno procesa ishođenja lokacijske i građevinske dozvole.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.