Hrvatski radio

Radio Sljeme

Standard & Poor's snizio rejting Zagreba

29.01.2014.

17:27

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Agencija Standard & Poor's snizila je rejting Grada Zagreba za dugoročno zaduživanje s 'BB+' na 'BB', slijedom odgovarajućeg sniženja rejtinga Hrvatske, uz stabilnu prognozu.

S&P je u petak snizio rejting Hrvatske za dugoročno zaduživanje u domaćoj i inozemnoj valuti s 'BB+' na 'BB', upozorivši da bi se recesija mogla nastaviti šestu godinu zaredom. Ta je odluka osnova i za sniženje rejtinga Grada Zagreba, ističe se u jučerašnjem priopćenju agencije.

Među pozitivnim faktorima koji utječu na rejting grada u agenciji izdvajaju njegovu poziciju administrativnog, financijskog i komercijalnog središta Hrvatske, "što mu je omogućilo da nagomila umjereno visoku razinu bogatstva", podsjećaju u agenciji. Takva pozicija podupire nastavljenu snažnu proračunsku izvedbu grada i nisku razinu izravnog duga, dodaje se u priopćenju. Pozitivan utjecaj tih faktora ograničava pak slaba likvidnost, ograničeni kapacitet za zaduživanje i ograničena predvidivost financija, napominju u Standard & Poor'su.

Kao negativan faktor izdvajaju i moguće visoke financijske obveze povezane sa sporom s ministarstvom financijam RH, te visoku razinu zaduženosti Zagrebačkog holdinga. Stabilna prognoza odražava onu Hrvatske, ističe se u priopćenju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.