Hrvatski radio

Radio Sljeme

Što je Kinezima bilo zanimljivo u Zagrebu?

23.05.2014.

20:01

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zamjenica kineskog premijera obišla je danas tri institucije u Gradu Zagrebu: pedijatrijsku kliniku KBC-a Zagreb, Institut Ruđera Boškovića i Konfucijev institut. Za sve tri institucije vlada veliko zanimanje Kineza o budućoj suradnji.

Nedavno potpisani plan suradnje na području zdravstva i medicine između Hrvatske i Kine stvorio je pretpostavke za razmjenu stručnjaka i tehnologije, a potencijali za unaprjeđenje suradnje veliki su na obje strane, istaknuto je tijekom današnjeg posjeta zamjenice kineskog premijera Liu Yandong KBC-u Zagreb.

Tijekom posjeta Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb prezentiran je javno-zdravstveni sustav u Hrvatskoj, budući da su gosti poseban interes iskazali za organizaciju zdravstva u Hrvatskoj te održivo financiranje zdravstva.

Plan suradnje hrvatskog Ministarstva zdravlja i kineske Nacionalne komisije za zdravstveno i obiteljsko planiranje, u razdoblju do 2017. godine, obuhvaća e-zdravstvo, krizne medicinske situacije, sigurnost hrane, transplantacijsku medicinu i sprječavanje bolesti.

Visoko kinesko izaslanstvo posjetilo je i Institut Ruđera Boškovića gdje su čelni ljudi Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta predstavili ključne infrastrukturne projekte vrijedne više od 100 milijuna eura. Zamjenica Liu Yandong izrazila je posebno zanimanje za programe i projekte transfera znanstvenih istraživanja i znanja u inovacije, patente i gospodarstvo.

Goste je u Konfucijevom institutu dočekalo 40-tak polaznika raznih tečajeva, koji su tijekom kratkog programa prezentirali stečena znanja i vještine. Zamjenica Liu Yandong donirala je Institutu tisuću knjiga, udžbenika i rječnika te audio i video materijal za učenje kineskoga jezika. Povod posjeta je obilježavanje druge obljetnice rada Konfucijeva instituta u Zagrebu i deset godina postojanja konfucijevih instituta na svjetskoj razini.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.