Hrvatski radio

Radio Sljeme

Što se događa s Domom za starije u Markuševcu?

05.11.2022.

13:47

Autor: AKK, Radio Sljeme

Dom za starije u Markuševcu

Dom za starije u Markuševcu

Foto: I. Lovrić / I. Lovrić

Godinu dana nakon završetka građevinskih radova Dom za starije na Markuševcu još uvijek nema nijednog stanara. Razlog je neuspješna javna nabava zbog čega se rokovi otvorenja stalno odgađaju, a građani plaćaju zaštitarsku službu 40 tisuća kuna mjesečno.

Kamen temeljac položen je u travnju 2020., a građevinski radovi završili su u studenom prošle godine. Trebalo je još samo opremiti novu zgradu za stotinjak korisnika. Javna nabava bila je planirana za lanjski lipanj, ali novi gradonačelnik tada je zaustavio sve postupke dok se ne upozna sa situacijom. Nova javna nabava raspisana je u rujnu, ponude su otvorene dva mjeseca kasnije, a zatim je natječaj poništen u kolovozu ove godine, nakon punih 10 mjeseci.


- Za očekivati je da, ni u sljedećih godinu dana, ovaj dom neće profunkcionirati - kaže nezavisni gradski zastupnik, Ivica Lovrić. Dodaje da hladni pogon zgrade vrijedne gotovo 50 milijuna kuna svakoga mjeseca Zagrepčanima stvara velike troškove:


- Apsurd je tim veći što Grad svakodnevno plaća cjelodnevno čuvanje te zgrade. Znači, mjesečno to građane košta 40 tisuća kuna odnosno, u ovih 12 mjeseci, Grad je samo čuvanje ove zgrade platio pola milijuna kuna. Što je daleko od onog modela transparentnosti i odgovornog upravljanja gradom koji Tomašević svakodnevno javno promiče, a vidimo kakva su mu djela - 


U Gradskoj četvrti Podsljeme mnogi stariji sugrađani u potresu su izgubili dom i ovaj bi im dom bio zlata vrijedan, tvrdi predsjednik Vijeća, Krešimir Kompesak:


- Naši ljudi ne žele ići odavde i nama bi to puno značilo...vi trebate vidjeti koji je pritisak građana za dom i koliko mi, kao gradska četvrt koja nema informacije i koja nema uvida u te stvari, mi jednostavno ne znamo što ljudima odgovoriti -


Odgovor gradskih vlasti smo potražili i mi. Iz Gradske uprave nam je rečeno nam je da je uporabna dozvola doma u Markuševcu ishođena te je u tijeku opremanje objekta. Za taj je postupak odgovoran Zagrebački holding. Nakon opremanja Grad Zagreb će preuzeti dom i obavijestiti građane da se mogu prijaviti za boravak u njemu. Ali, kada će to biti - o tome ni riječi.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici