Hrvatski radio

Radio Sljeme

Što skriva Brodarski institut?

04.04.2019.

19:30

Autor: Krešimir Vešnik

Marko Prpic/PIXSELL

Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / -

Najduži bazen u gradu te "botanički vrt Novog Zagreba" nalaze se u kompleksu Brodarskog instituta. Riječ je o za javnost zatvorenim objektima, no u organizaciji projekta "Motel Trogir" danas je bio omogućen obilazak Instituta.

Četiri godine nakon završetka Drugog svjetskog rata počinje izgradnja Brodarskog instituta. Građen u etapama i organiziran po paviljonima, Institut je izgrađen 1959., a projektirao ga je Marijan Haberle, kreator, između ostalog, Velesajma i Dvorane Vatroslava Lisinskog. Unutar Instituta, izgrađen je i 276 metara dug, 12 i pol širok te 6 metara dubok bazen - Ujedno i najveći laboratorij u Brodarskom institutu, sigurno i Hrvatskoj, a i šire. U bazenu se provode modelska ispitivanja. Bazen je opremljen kolicima koja postižu brzinu od 14 metara u sekundi. Rade se ispitivanja brodova i drugih plovnih objekata na mirnoj vodi i na valovima jer se na kraju bazena nalazi i generator valova - opisala je Marta Pedišić Buča iz Brodarskog instituta.

Izgrađen je i okrugli bazen promjera 32 metra u drvenoj kupoli koju je projektirao istaknuti graditelj mostova, Krunoslav Tonković, projektant i Mosta slobode - Okrugli bazen je bio izvorno zamišljen kao bazen za ispitivanje ispravljivosti, prije svega se to odnosilo na vojne projekte. U današnje vrijeme, razvojem tehnologije, takva vrsta ispitivanja ne mora se provoditi u takvom laboratoriju. Projekti koji se rade u tom bazenu su pretežno interesi na razini države: ispitavanja o opasnosti od poplava, hidrocentrala i slično - rekla je Pedišić Buča.

Brodarski institut, koji se proteže na 120 tisuća četvornih metara, nazvan je još i "Botaničkim vrtom Novog Zagreba" - Arboretum je uređen tijekom 1960-ih po projektu Mire Halambek Wenzler, inače autorice Jaruna. Ovdje su birane vrste. Primjetio sam Japanski cedar i još neke rijetke vrste koje nisu uobičajene u zagrebačkom pejzažu, ali one se ovdje mogu vidjeti - objasnio je Saša Šimpraga iz projekta "Motel Trogir".

Inače, projekt "Motel Trogir", građanska je kampanja nastala prije šest godina zbog koje je motel arhitekta Ivana Vitića u Trogiru upisan na Listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Da bi popularizirali modernu baštinu, članovi projekta organiziraju obilaske objekata nastalih u drugoj polovici prošlog stoljeća. Na red je došao i Brodarski institut - Kada ga stavite u kontekst onog vremena, četiri godine nakon Drugog svjetskog rata, izgrađuje se ovakav znanstveni kompleks koji je generirao, ne samo znanstvenu proizvodnju već i gospodarski razvoj te je na čitav niz grana djelovao kroz svoj istraživački spektar. Vidimo koliko je važno ulagati u takve objekte - napomenuo je Šimpraga.

Planiraju se obilasci još takvih objekata diljem zemlje tako da će svi zainteresirani moći vidjeti zanimljive arhitektonske projekte u Hrvatskoj, baš kao što je i kompleks Brodarskog instituta.

Više o projektu "Motel Trogir" pogledajte ovdje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.