Hrvatski radio

Radio Sljeme

13:19 / 01.04.2014.

Autor: Ana Krois

Stop maloljetničkoj delinkvenciji!

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kako bi maloljetnike koji počinju s društveno neprihvatljivim ponašanjem i počine prvi prekršaj odvratili od toga, pokrenut je Stop program, o kojem se na javnoj tribini raspravljalo u Staroj gradskoj vijećnici.

Kako bi se na vrijeme zaustavila maloljetnička delinkvencija, predsjednica udruge sudaca za mladež i sutkinja Županijskog suda Lana Peto Kujunđić u našem je programu pojasnila da u Stop programu maloljetnici nakon prvog uhićenja, ako prihvate svoju odgovornost, odlaze na razgovor sa socijalnim pedagogom i roditeljem, a nakon toga odrađuju društveno koristan rad. "Nije važno otići do nekakvog prekršajnog postupanja, do prekršajnog suda, do odluke, do opomene - formalnog rješavanja slučaja, nego je bit toga da mi promjenimo maloljetničko ponašanje"

Što u slučaju da se u postupku Stop programa ustanovi da maloljetnik ima puno dubljih i ozbiljnijih problema? Peto Kujunđić: "Maloljetnik tada ne ide u laganiji sustav Stop programa. Tada ga praktički stavljamo u redovan postupak i pokušavamo od centara za socijalnu skrb dobiti jedno dubinsko promatranje - dijagnostiku te tako pomoći obitelji."

Stop program do sada je postigao zadovoljavajuće rezultate među maloljetnicima i roditeljima, te je pokazatelj kako bi to trebala raditi i država. No osim Grada Zagreba, odgovorna ministarstva još nisu prepoznala taj projekt, istaknula je Peto Kujunđić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.