Hrvatski radio

Radio Sljeme

Štrajk u Imunološkom zbog neisplate plaća, ne protiv Uprave

21.10.2014.

14:43

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Štrajk u Imunološkom zavodu provodi se zbog neisplate plaća za kolovoz i rujan, unatoč već poodmaklom listopadu, i nalazimo se na rubu gladi, istaknula je na konferenciji za novinare povjerenica Sindikata energetike, kemije i nemetala Hrvatske u Zavodu Lidija Jagarinec pozvavši još jednom odgovorne da im pomognu, odnosno nađu rješenje umjesto međusobnog prebacivanja odgovornosti. Nakon završetka konferencije, održane u dvorištu Imunološkog zavoda, stigla je informacija da je izaslanstvo Zavoda sutra pozvano u Ministarstvo gospodarstva na razgovor.

Prekinut ćemo štrajk isplati li nam se ovaj mjesec barem plaća za kolovoz, rekla je Jagarinec dodavši kako štrajk nije usmjeren protiv Uprave društva jer trenutno ne može napraviti apsolutno ništa budući se "nalazi na prvoj crti bojišta bez ijednog metka i oružja". Država je postavila čovjeka na čelo kuće, ali mu nije dala mehanizme za normalan rad, rekla je. Upitana kako provode štrajk odgovorila je da ga podržava 80 posto sindikalnog članstva, a priključili su mu se i ostali zaposlenici Zavoda. "Prvotno smo planirali štrajkati svih osam sati, no zbog ozbiljnosti situacije radnici Imunološkog zavoda štrajkaju samo od 12 do 13 sati. Poslove koji se nužno moraju odraditi, kao što su proizvodnja virusnog cjepiva i uređenje pogona za vraćanje dozvole, uredno ćemo odraditi jer smo odgovorni prema sebi i hrvatskom narodu", poručila je Jagarinec.

Sve plaće od siječnja do danas su isplaćene iz vlastitih sredstava i nismo dobili nikakvu pozajmicu ni od koga, nego smo se krpali kako smo mogli bez obzira na to što od srpnja prošle godine nemamo dozvolu za rad. Onim što smo proizveli i što nam je još jedino preostalo, proizvodna dozvola za virusna cjepiva, "vučemo" Zavod i dalje, a sada više nemamo mogućnosti za servisiranje redovitih obaveza, u što spadaju i plaće radnika, upozorila je Jagarinec.

Većinske vlasnike Zavoda optužila je za "izuzetno veliku neodgovornost". U vlasničkoj strukturi HZZO ima udio od 44,5 posto, HZMO 14,6 posto, Hrvatski fond za privatizaciju 14,2 posto, te mali dioničari 26,7 posto.

Trenutno smo u poslovima preuređenja pogona za preradu krvnih derivata i izradu bakterijskih cjepiva i voljeli bismo kada bi HALMED ponovno došao u inspekciju. Moramo u te pogone uložiti značajan novac i trud radnika, a to ne možemo kroz osmosatni štrajk, jer bi time naštetili sami sebi, pojasnila je Jagarinec.

Upitana o sirovini ustvrdila je kako još uvijek nije istekao rok valjanosti i dobiju li dozvolu za proizvodnju mogli bi ju preraditi i na tržište staviti siguran i kvalitetan proizvod, te ostvariti znatne uštede. "To još uvijek možemo napraviti i još možemo uhvatiti rokove, međutim, nastavi li se dosadašnji trend bojim se da ćemo probiti sve rokove", kazala je Jagarinec napominjući da su im skladišta u potpunosti popunjena.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.