Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sud odbacio Bandićev zahtjev za odštetu od HTV-a

01.12.2014.

12:35

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Općinski građanski sud u Zagrebu odbio je zahtjev gradonačelnika Milana Bandića u kojem je on od HTV-a tražio 120.000 kn odštete zbog prenošenja izjava premijera Zorana Milanovića kojima ga je navodno oklevetao i uvrijedio.

Sud je zaključio da je HTV postupao u dobroj vjeri i da je zahtjev neosnovan. Obrana Milana Bandića najavila je žalbu na ovu odluku. 

Intervju, koji su prenijeli i drugi mediji, Milanović je dao HTV-u tijekom lokalnih izbora 2013., prije nego što je u drugom krugu Bandić ponovno izabran za zagrebačkoga gradonačelnika.

Odvjetnik HTV-a Emil Havkić smatra da je Milanović rabio općenite političke termine. Kaže da je HTV u dobroj vjeri prenio uživo intervju s premijerom pa stoga ne postoji odgovornost za objavu spornih informacija. Ograđivanje od izjava političara, smatra odvjetnik, bilo bi protivno slobodi medija i praksi Europskog suda za ljudska prava.

Zbog prenošenja Milanovićevih izjava prije je donesena nepravomoćna presuda protiv RTL-a, koji Bandiću mora platiti 50.000 kuna sa zateznom kamatom na ime naknade štete prema Zakonu o medijima. Osim RTL-a, Bandić je tužio još neke medije i novinare. Odštetu od čak 300.000 kuna Bandić na sudu potražuje i od Milanovića, no ta je parnica prekinuta zbog korupcijske istrage u slučaju Agram.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.