Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Sve je u skladu sa zakonom" tvrde iz Holdinga vezano za tužbu zbog novog kredita!

19.09.2022.

18:13

Autor: Radio Sljeme

Holding

Holding

Foto: Davorin Visnjić / PIXSELL

Član Nadzornog odbora Gradske plinare Zagreb Vlatko Kottnig prijavio je Zagrebački holding jer, u vrijeme kada se u Skupštini raspravljalo o podizanju 240 milijuna eura kredita, nije imao dozvolu Plinare za sudužništvo u tom kreditu. 

Da Zagrebački holding nije poštovao proceduru u vezi s tim golemim financijskim aranžmanom, kao i da im je bilo bitno da s bankama što prije potpišu kredit potvrdila je i predsjednica gradskog Odbora za financije, nezavisna vijećnica Dina Vasić.


Iz Holdinga su poručili da je sukladno Zakonu o trgovačkim društvima, najviši organ odlučivanja su skupštine društava GPZ, GPZO i ViO, a te skupštine su donijele odluku i sudužništvima koje je Gradska skupština potvrdila. 


  Kao predsjednica Odbora za financije Gradske skupštine Grada Zagreba, za kredit bez rezervi i ispravaka glasala je i zastupnica Dina Vasić.


Najveći dio do 240 milijuna eura novog kredita koristi se za pokrivanje kredita koji je sklopila i potrošila stara uprava Zagrebačkog holdinga, za vrijeme bivšeg gradonačelnika.


Samo 8% iznosa odnosi se na novo zaduživanje, radi troškova zbrinjavanja viška zaposlenih, priopćili su iz Zagrebačkog holdinga.


Refinanciranje obveza Zagrebačkog holdinga nastavit će se konsolidacija njegove likvidnosti te se smanjuje rizik otuđenja komunalne infrastrukture radi neplaćanja obveza usljed kratkoročnih obaveza društva nagomilanih u prethodnim godinama. Što se pak tiče ViO-a, njegova privatizacija po zakonu nije moguća.


Što se tiče nekretnina, provedena je procjena vrijednosti od strane banaka, sukladno redovnoj praksi kod davanja nekretnina u zalog u slučaju kreditnih aranžmana.  


 Primarno su se u zalog davale nekretnine koje se ne koriste za obavljanje komunalne djelatnosti. Radi se o nekretninama koje su se iz istog razloga već pokušale prodati. Te nekretnine su dane u zalog kao jamstvo plaćanja kredita te će u slučaju da ih Zagrebački holding proda biti korištenje za smanjenje ili vraćanje kredita.


 U slučaju da do odluke o prodaji dođe, tada se svaka nekretnina zasebno procjenjuje, te je prodaju moguće izvršiti jedino putem javnog natječaja, priopćili su iz Zagrebačkog holdinga.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.