Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sveta tri kralja

06.01.2014.

14:32

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Danas, na blagdan Sveta tri kralja završava božićno razdoblje. Dan je to u kojem obnavljamo sjećanje na mudrace Melkiora, Gašpara i Baltazara.

Novorođenog Isusa mudraci su darovali zlatom - priznajući mu kraljevsko dostojanstvo, tamjanom - u slavu božanske mu naravi, i mirtom - jer su vjerovali da je to čovjek koji će umrijeti za ljudske grijehe.

Bogojavljanje ili Sveta tri kralja povijesno je stariji blagdan od Božića, a nastao je na početku 3. stoljeća. Izvorno je nazvan Epiphania, a znači očitovanje Boga, stoga Bogojavljenje. Kršćani Zapada će preuzeti ovaj blagdan u 4. st.
Osnovno je značenje blagdana: Bog je došao spasiti sve ljude i sve narode, što osobito simboliziraju tri mudraca s Istoka, pa se ovaj blagdan kršćanski prvo nazvao Sveta tri kralja.

U zagrebačkoj katedrali - misno slavlje predvodio je pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško:

"...Ne zaboravimo se upitati: kada smo slični mudracima, a kada Herodu - poručio je biskup. U hrvatskom društvu, zalažem li se za dobro i istinu? Ili me lako, naročito medijskom galamom uvjere da vjernici trebaju mirovati u skladu s nalozima i ucjenama privremenih gospodara?"... - dio je poruke pomoćnog biskupa Šaška.

Vjernicima koji Božić slave po Julijanskom kalendaru, dodajmo danas je Badnjak. U sabornom hramu Preobraženja Gospodnjega u 18 sati će se održati večernje bogoslužje. Uz vjernike, na bogoslužju će biti premijer Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.