Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sveučilište u Zagrebu: Muke po državnoj maturi i upisi na fakultete

27.04.2020.

18:00

Autor: Vesna Jurić Rukavina, HINA

Davorin Visnjic/PIXSELL

Davorin Visnjic/PIXSELL

Foto: - / -

Sedam fakulteta i umjetničkih akademija od ukupno 34 sastavnice i jednog sveučilišnog studija pri Sveučilištu u Zagrebu procjenjuje da ne mogu provesti upis na studij bez polaganja izbornih predmeta, te ne mogu ni organizirati vlastiti ispit,

Dva od četiri anketirana najveća sveučilišta u Hrvatskoj spremna su prilagoditi dio državne mature koji se tiče izbornih predmeta i pozivaju Ministarstvo da pronađu po studente najbolji način, druga dva među najvećima nisu odgovorila na upit, a Rektorski zbor je javio da nije nadležan. Na Sveučilištu u Zagrebu smatraju da bi najpravednije rješenje bilo polaganje izbornih predmeta jer kažu da broj prijavljenih kandidata ne predstavlja prevelik izazov i tehničko-logističko-epidemiološki problem da se za njih organizira polaganje državne mature. To je najkraći sažetak dokumenta s analizom podataka koji je rektor Damir Boras uputio ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak u ime Sveučilišta u Zagrebu. Dokument je pripremljen na temelju pristiglih odgovora 34 fakulteta i umjetničke akademije i jednog sveučilišnog studija. Sedam fakulteta i umjetničkih akademija od ukupno 34 sastavnice i jednog sveučilišnog studija pri Sveučilištu u Zagrebu procjenjuje da nikako ne mogu provesti upis na studij bez polaganja izbornih predmeta, a da ne mogu ni organizirati vlastiti ispit, dok 28 fakulteta ili umjetničkih akademija smatra da bi moglo proći bez izbornih predmeta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.