Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svi mi za Hrvatsku svih nas

09.11.2014.

18:40

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Šetnjom sjećanja od Trga žrtava fašizma do glavnoga gradskog trga obilježena je 76. godišnjica Kristalne noći, jednog od simbola stradanja židovskog naroda u vrijeme nacističke Njemačke te Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Članovi Antifašističke lige Hrvatske i Inicijative 'Svi mi za Hrvatsku svih nas' pozvali su predstavnike vlasti da s prigodno-komemorativnog prijeđu na stvarno antifašističko djelovanje i suprotstave se povijesnom revizionizmu.
'Pozivamo najviše državne dužnosnike, ali i sve ostale predstavnike vlasti koji su izabrani voljom hrvatskih državljana da s politike deklarativnog antifašizma i prigodno-komemorativnih praksi, prijeđu na stvarno antifašističko djelovanje te se u skladu s ovlastima suprotstave narastajućem povijesnom revizionizmu i nasilju te osiguraju kvalitetno obrazovanje mladih generacija', poručili su antifašisti s Trga bana Jelačića.

Na središnji zagrebački trg 200-tinjak antifašista stiglo je u povorci, nakon šetnje sjećanja, s Trga žrtava fašizma gdje je održan prigodni kulturni program. Nazočnima, među kojima su bili predsjednik Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac te predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista, obratila se Vesna Teršelič iz udruge Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću.

Obilježena i 70. godišnjica bitke u Kučibregu u Istri

Svoje borbe protiv fažizma prisjetili su se i hrvatski, slovenski i talijanski partizani, obilježivši 70. godišnjicu bitke u Kučibregu u Istri. Sadašnja vlast, kazao je bivši predsjednik i počasni član Saveza antifašista Stipe Mesić, kao da ne zna što bi s antifašizmom. 'Desnica joj je uspjela nametnuti formulu da je antifašizam isto što i komunizam, i da je komunizam zločin', kazao je Mesić. 'Hrvatska je demogratska država, deleko od savršene, a u demokraciji se vlast može mijenjati samo slobodnim izborima, a ne uličnim manifestacijama ni propovjedima s oltara', dodao je.

I Europa je danas, ne samo Hrvatska, na udaru fašizma. Tomu najviše pogoduje ekonomska i politička kriza.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.