Hrvatski radio

Radio Sljeme

Svi na zeleno - naš veliki eko projekt

24.05.2014.

21:35

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ekološko – edukativni projekt Radio Sljemena i udruge 'Zelene stope' provodi se od 21. ožujka do 20. lipnja (koliko traje i proljeće!). Dio je ispunjavanja javne funkcije Radio Sljemena, a s ciljem podizanja svijesti građana o potrebi pravilnog zbrinjavanja svih vrsta otpada te zaštiti okoliša. Projektom smo predvidjeli dvije akcije čišćenja šuma Medvednice od automobilskih olupina i drugog otpada, radionice za djecu i javne akcije o načinima i skorim obavezama odvajanja otpada u kućanstvima, uređenje parkovnih površina, obilježavanje 125. rođendana zagrebačkog Botaničkog vrta, Dana planeta Zemlje i Dana zaštite okoliša i drugo. Sudjelovat ćemo i na 49. međunarodnoj izložbi Floraart na Bundeku. U projekt 'Svi na zeleno' uključeni su i partneri, javna uprava i tvrtke, koji će pomoći u ostvarivanju svih zacrtanih ciljeva, a cijeli projekt pratit će se i u emisijama HTV-a.

Najprije smo 12. travnja, zajedno s planinarima i ljubiteljima prirode, očistili vrh Medvednice te iz sljemenske šume nedaleko od Činovničke livade s gradonačelnikom Milanom Bandićem izvukli automobilsku olupinu. Projekt "Svi na zeleno" nastavili smo edukacijom najmlađih na radionici pod motom "Zelene navike od mali nogu" koju smo, u povodu Dana planeta Zemlje, održali na Bundeku. S učenicima trećih razreda "eko" Osnovne škole "Voltino" i predškolcima iz Dječjeg vrtića "Zapruđe" kroz igru i kreativno izražavanje potaknuli smo njihovu svijest o zaštiti okoliša.

Uređujemo jedan gradski park, sudjelujemo na Floraartu

U svibnju smo projekt "Svi na zeleno" nastavili najprije čišćenjem divljeg odlagališta otpada na rubu Parka prirode Medvednica u čučerskom naselju Sruki, a zatim i početkom uređenja parka na Trešnjevačkom trgu kojem ćemo kroz naš projekt udahnuti novi život ili vratiti nekadašnji sjaj. U tome nam pomažu partneri Grad Zagreb i tvrtka Zrinjevac. Sa Zrinjevcem ćemo dobru suradnju potvrditi i sudjelovanjem na izložbi Floraart koja će se od 28. svibnja do 1. lipnja održati na Bundeku. Ondje će biti izložen i ukrašen naš "fićo" koji smo 12. travnja izvukli iz sljemenske šume u društvu gradonačelnika Milana Bandića i suorganizatora našeg projekta Romea Ibriševića iz udruge "Zelene stope".

Prije toga Radio Sljeme i "Zelene stope" obilježile su i 125. obljetnicu zagrebačkog Botaničkog vrta PMF-a nizom radionica održanih u subotu 24. svibnja. Na radionicama i u lutkarskoj predstavi koja je tim povodom održana u vrtu sudjelovalo je više od 150 posjetitelja.

Projekt završava u lipnju za koji smo ostavili nekoliko atraktivnih događaja i akcija! Od 5. do 7. lipnja "Svi na zeleno" je na Zrinjevcu, u srcu Zagreba, gdje promiče ekološku svijest i educira građane uz pomoć brojnih partnera. Zagrepčani će se tako moći upoznati s novostima u prikupljanju otpada iz kućanstava, reciklažom automobilskih olupina, cvjetnim čarolijama "Zrinjevca", modernim električnim automobilom i drugim iznenađenjima. Kao šlag na tortu stiže nam i festival Cest is d'best koji se tih dana dijelom održava upravo na Zrinjevcu.

Budite spremni i za još jedno veliko čišćenje Medvednice, na njenom zapadnom dijelu, sredinom lipnja. Ukratko - Svi na zeleno!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.