Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tehnopolis u Zagrebu

12.01.2014.

12:55

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedna od novih kapitalnih investicija kojom će se, prema najavama, naš grad moći pohvaliti za koju godinu - izgradnja je Tehnopolisa - zagrebačke Silicijske doline. Riječ je o novom Tehnološkom parku.

Ideja o novome Tehnološkom parku počiva, zapravo, na temeljima onog starog, smještenog inače u skromnoj baraci u Voltinu naselju, koji upravo ove godine navršava 20. rođendan. Kako je zamišljen novi Tehnološki park te što on Zagrebu donosi, doznali smo od direktora Razvojne agencije Zagreb Frane Šesnića:

"...Tehnopolis je jedan naziv kojim se okarakterizirala naša projektna ideja u medijima u zadnje vrijeme, koju namjeravamo napraviti na području Grada Zagreba...ideja je, zapravo, bila da napravimo jedan novi Tehnološki park na području Grada Zagreba i, u potrazi za nekim prostorom i u razgovoru s Gradom kao vlasnikom infrastrukture, došli smo do zaključka da bi, zapravo, bilo dobro revitalizirati područje Velesajma i da tu lokaciju prijavimo kao projektnu adresu..."

S obzirom na to da je riječ o novom projektu, Tehnopolis bi se, najavljuje Šesnić, s vremenom trebao proširiti i prema mladim poduzetnicima te svim zainteresiranim korisnicima. A, kada je riječ o novim projektima, zanimljiva tema uvijek je njihovo financiranje - o čemu Šesnić kaže:

"...kod idejnog projekta mi smo definirali neku vrijednost od 30 milijuna eura, gdje bi ga prijavili na strukturne fondove i dobili sufinanciranje od 75 posto, a 25 posto bi sufinancirao Grad jer je Grad u ovom projektu partner isto kao i Holding..."

Ideja je tu, sada treba prikupiti svu potrebnu dokumentaciju i tada može početi izgradnja Parka - ako i svi drugi uvjeti budu zadovoljeni. Šesnić predviđa da bi to moglo biti za otprilike godinu dana. I, za kraj, Šesnić se osvrnuo na situaciju u regiji. Smatra da Hrvatska ni po čemu ne zaostaje za susjednima:

"...ja bi naglasio da nije potrebna samo infrastruktura kao jedan temelj, tu je jako bitno i znanje kao komponeneta, a mi to sigurno imamo..." - poručio je Šesnić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.