Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tko nadzire gradonačelnika Bandića?

20.11.2014.

13:01

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnika Bandića sud je pustio iz istražnoga zatvora uz rekordnu jamčevinu od 15 milijuna kn. No, nikome nije jasno tko bi i kako trebao nadzirati hoće li se gradonačelnik na slobodi pridržavati izrečenih mjera zabrane obavljanja dužnosti i kontaktiranja sa stotinjak svjedoka.

Gradonačelnika Milana Bandića trebala bi nadzirati policija, a ne Gradska skupština rekao je u našem programu pravni stručnjak profesor Ivan Koprić: "Kao i u drugim mjerama opreza, koje se određuju u ovakvim i drugim postupcima sustav se mora osloniti na organe represije."

No s tim se ne slaže ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić: "To nema veze s nama, vidjet ćemo."

Profesor Koprić misli da će zapravo Bandić biti pod puno jačom kontrolom vani nego što bi bio u istražnom zatvoru: "Ako novinari prate gospodina Bandića praktički, od kad se ujutro probudi pa do navečer kad ode spavati, puno je manja šansa da on uopće napravi ono što mu je ovim mjerama opreza zabranjeno."

Hoće li Bandićevo puštanje iz zatvora dovesti do preslagivanja snaga među političkim strankama u gradu? Nema ozbiljnog političkog aktera kojem bi u interesu bilo izazivanje novih izbora, misli profesor Koprić: "Osim toga upuštanje u lokalne izbore u Gradu Zagrebu, uz rizik da se ti izbori izgube, je dosta loš uvod za tu stranku u parlamentarne izbore koji će se održati za godinu dana."

Jedna od rizičnih situacija koja bi mogla dovesti do novih izbora, moglo bi biti donošenje proračuna za iduću godinu. No taj je scenarij malo vjerojatan sad kad je gradonačelnik izašao iz pritvora, misli politički analitičar Davor Gjenero: "Vjerojatno se prije parlametarnih izbora situacija u gradu neće promijeniti."

Gjenero je ipak naveo nekoliko mogućih kandidata za gradonačelnika - HNS-ovu Anku Mrak Taritaš, te dvoje SDP-ovaca Davora Bernardića i Miranda Mrsića. No Gjenero zaključuje da kada Bandić nije podnio ostavku i ambicije mogućih kandidata brzo su splasnule.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.