Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tko razvrstava otpad, dobit će manje "računčeke"

16.04.2014.

12:43

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osvrnuvši se na iskustvo s početka tjedna kada j slučajnim pregledom kontejnera na Malešnici, još jednom potvrđeno da u Gradu očito još ne postoji kultura razvrstavanja i odvajanja otpada, gradonačelnik Milan Bandić, gostujući u našem programu - sugrađanima je uputio dodatni poticaj.

"Tko razvrstava otpad, dobit će manje računčeke" - ponovio je još jednom prvi čovjek Grada. Kamen temeljac svega je reciklaža, naglasio je Bandić. "...U konačnici u energani završi frtalj otpada. Svaki tjedan idemo da izvalimo kontejner i na kraju ćemo nagrađivati one koji to budu radili...dobivat će manje računčeke..." poručio je gradonačelnik.

U nastavku je potvrdio i da postoji predviđena lokacija za termičku obradu otpada i to je Resnički rukavac, za koji Bandić navodi da je jedina za to predviđena lokacija.

"...Otpad zagrebački će se zbrinuti...Jedan frtalj će završiti u energani, a s tom energijom koju dobijemo ćemo grijati jedan dio Grada...Mi moramo dobiti na vremenu. Energana je nusproizvod završnog procesa, reciklaža je conditio sine qua non konačnog rješenja otpada u Gradu Zagrebu...zato što će se frtalj kuriti, zato što će spalionica koštiati tri frtalja manje, zato što ćemo imati namoderniju tehnologiju sa filterima i neće biti nikakvih problema..." - zaključio je Bandić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.