Hrvatski radio

Radio Sljeme

Tomašević "Poskupljenje vode za građane je bilo neizbježno"

29.11.2022.

14:05

Autor: Radio Sljeme

Tomašević o poskupljenju vode

Tomašević o poskupljenju vode

Foto: Davorin Visnjić / PIXSELL

Gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je poskupljenje vode za 20 posto, istaknuvši da je korekcija cijena bila neizbježna, no da se u to išlo tek nakon što su napravljene sve moguće interne uštede, a većina novca će biti uložena u obnovu vodovodne mreže.

- Imamo operativne gubitke u poslovanju, a u ovom poskupljenju vode od oko 20 posto, tri četvrtine od toga će ići u investicije, istaknuo je Tomašević podsjetivši da u vodovodnoj mreži ima 3500 kilometara cijevi za vodoopskrbu, iz kojih curi 50 posto vode. 


Dodatan razlog poskupljenja je i činjenica da s novim zakonom od 1. siječnja trošak izgubljene vode u cijevima pada na teret poduzeća Vodovod i odvodnja (ViO) jer se voda naplaćuje prema zahvaćenoj, a ne isporučenoj vodi. To je dodatni trošak za tu tvrtku za oko 50 milijuna kuna godišnje.


- U sljedećih pet godina, ViO će investirati 2 milijarde kuna u vodnu infrastrukturu i cijevi, što su četiri nova Maksimirska stadiona ili četiri nove sljemenske žičare, kako cijevi ne bi pucale i da bi bilo što manje gubitka u mreži, poručio je gradonačelnik.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.