Hrvatski radio

Radio Sljeme

14:29 / 27.02.2014.

Autor: Nikolina Kovačević

Treneri u prekršaju

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sustavu zagrebačkog sporta registrirano je više od 30 000 sportaša u 70 sportova. Velika je to brojka i odgovornost koja zahtjeva i vrhunski tretman. Međutim, dio trenera nema visoku stručnu spremu, kako propisuje Zakon, pa posla ima novoosnovana Sportska inspekcija Grada. U Sportskom savezu Zagreba smatraju da ti treneri, unatoč dugogodišnjem iskustvu i vrhunskim rezultatima, ne mogu primati istu plaću kao oni s diplomom. Neki se ipak pitaju - može li papir zamijeniti kompetenciju?

Trenutačno se iz proračuna Grada Zagreba osiguravaju sredstva za 384 trenera, angažirana u 40 sportova. U Sportskom savezu Zagreba smatraju da se ne mogu na jedank način financirati oni treneri koji su ispod razine prvostupnika ma kolikogod iskustva imali. "Boli me to što je izjednačen seminarski trener od nekog fakulteta, da imaju istu plaću. To mi je neprihvatljivo. Borit ću se da se to ispravi. Moramo nešto napraviti da to bude po zakonu, da nas inspekcija ne naganja," kaže predsjednik Saveza Nikola Dragaš.

Voditeljica Odjela za stručno osposobljavanje kadrova Ljiljana Kuhta Jeličić iznijela je statističke podatke o broju trenera i njihovim kvalifikacijama. "Sa visokom stručnom spremom je 134 trenera, sa višom 78, što bi značilo da 212 trenera je po zakonu na nivou prvostupnika i oni nemaju apsolutno nikakvih problema."

Međutim, pod upitnikom je dobar dio ostalih 150, neki imaju licencu Hrvatske olimpijske akademije, dio su apsolventi ili studenti. Sportska inspekcija ne može znati hoće li netko od njih uskoro završiti fakultet, objašnjava Ana Matijević iz kontrolnog gradskog ureda. "Mi kao inspekcija nadziremo što je u Zakonu predviđeno da se zaista u praksi i događa."

"Ipak, treba uzeti u obzir da se ne mogu svi jednako tretirati," upozorava Denis Vazdar u ime Hrvatske olimpijske akademije. Kompetencije trenera često proizlaze iz dugogodišnjeg bavljenja sportom, kaže Vazdar navodeći primjer.

"Vjekoslav Kobeščak. On je danas trener akademskog vaterpolo kluba Mladost. On je osoba koja je u sportu praktički prošla sve razine natjecateljskog sporta. Osvajač je svjetske medalje, mislim da i olimpijske. On je osposobljen putem Hrvatske olimpijske akademije. On je trener vaterpola koji bi se danas-sutra trebao naći u kontekstu osobe koja je ispod razine trenera prvostupnika. Je li rješenje papir bez kompetencije", pita se Vazdar kritizirajući zakon.

Svi sudionici ove rasprave nadu polažu u resorno Ministarstvo, i dopunu Zakona. Međutim, umjesto izaslanika, Ministarstvo je poslalo papir u kojem je prepisan sporni članak Zakona o sportu. Nešto što smo svi sami mogli pročitati u Narodnim novinama.

Zanimljiv je i podatak da je Zakon donesen još 2006. Kako to da u sedmogodišnjem razdoblju nitko nije "primijetio" da dio trenera nema potrebnu stručnu spremu? Odgovor je vrlo jednostavan - nije postojala inspekcija koja bi to kontrolirala. Gradska sportska inspekcija osnovana je u srpnju 2013. i sada mora opravdati svoje "postojanje".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.