Hrvatski radio

Radio Sljeme

U lipnju kronološki plan o zbrinjavanju gradskog otpada

07.05.2014.

14:37

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradska skupština donijet će u lipnju kronološki plan za zbrinjavanje otpada u gradu, do drugog dijela sljedeće godine mogli biti spremni svi potrebni papiri za gradnju nove sljemenske žičare, a Grad pregovara o iseljenju staze za karting u Španskom.

Bile su to glavne teme naše današnje emisije Zagrebi po Zagrebu u kojoj je s gradonačelnikom Milanom Bandićem razgovarao Ivan Hlupić. Gradonačelnik je najavio je da će na lipanjskoj sjednici Gradske skupštine biti donesena kronologija rješavanja problema s otpadom u našem gradu:

"Zadaća nam je ubrzati centar za gospodarenje otpadom, izgradnju termičke obrade i riješiti problem. Trebamo poštivati rokove, tempo i dinamiku. Skupština će usvajati odluke da se centar za gospodarenje otpadom i termička obrada otpada na resničkom rukavcu instalira. Na sjednici u lipnju bit će poznata cijele kronologija i točni tempo i dinamika do 2018. godine", rekao je Bandić.      

Bandić je u emisiju opovrgnuo govorkanja da je dio mulja s pročistača otpadnih voda završio na Jakuševcu:

"To je svugdje gdje su pročistači taj problem samo što ćemo mi morati riješiti taj mulj u sklopu izgradnje centra za gospodarenuje otpadom. Onda problema s muljem ne bi bilo, kurio bi se. Nije nijedan kamion završio na Jakuševcu", zaključio je gradonačelnik.   

Osvrnuo se i na stazu za karting u Španskom. Grad o njezinom iseljenju pregovara s vlasnikom, odnosno korisnikom prostora, koji bi trebao biti obeštećen:

"On se slaže s tim, ali da mu se vrate ulaganja. Pregovori se rade na tom tragu da se probamo eventualno dogovoriti da Gradska skupština nakon završetka pregovora i nagodbe donese odluku o iseljenju staze za karting. Mi smo tamo napravili školu i vrtić. Vidjet ćemo koji bi tamo kulturni ili javni sadržaj trebao", dodao je Bandić.     

Gradonačelnik je najavio i da bi do drugog dijela sljedeće godine mogli biti spremni svi potrebni papiri za gradnju nove sljemenske žičare. Napravila bi se šestero ili osmerosedežnica, ovisno o projektu, a potom bi se, radi zaštite Medvednice, zatvorila sljemenska cesta, osim za posebna vozila.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.