Hrvatski radio

Radio Sljeme

U mjestu Suša sve dramatičnije

21.02.2014.

14:22

Autor: Ivan Hlupić, Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Potpuno izvan očiju javnosti do jučer je bila općina Orle i sela Suša, Ruča i Veleševec koja se bore s nadirućom Odrom. Nakon što je naš reporter jučer prvi otišao u mjesto Suša i upozorio na činjenicu da tamo još nije proglašena elementarna nepogoda, načelnik općine Ivan Petko danas ju je proglasio.

Stanovnici mjesta Suša u općini Orle već danima ne idu na posao. Ne mogu jer je obližnja škola zatvorena pa 40-ero djece danima ne mogu na nastavu. Kako su našem reporteru rekle dvije mještanke - teško je:

"Situacija je stvarno teška. Cijeli život živimo uz Savu i bojimo se te rijeke Save, a sad poplavljuje nas Odra. Toliko tiho i polako dolazi da to nije normalno. Ljudi se boje, ceste su preplavljene, odsječeni smo od svijeta...osjećamo se uglavnom nikako. Tužno, jadno ponekad, onda dođe malo optimizma, gledamo u nebo, probijaju se zrake sunca. Djeca doma, mi ne možemo na posao, hodamo po cesti, izbezumljeni i čekamo da bi vijesti s terena bile bolje da se počne rijeka Odra povlačit, a i Sava nam je s druge strane tako da smo okruženi sa svih strana vodom. Teško je."

Upravo zato bilo nam je nejasno kako općina, u tako teškoj situaciji, još nije proglasila elementarnu nepogodu. Samo dan nakon našega prvog posjeta, načelnik općine Orle Ivan Petko, danas je proglasio nepogodu:

"Proglašena je elementarna nepogoda koja je otišla prema Zagrebačkoj županiji. Zakaj nismo ranije to proglašavali? Zato jer nismo imali preveliki dohvat vode i smatrao sam da ne treba preuranjivati jer smo mislili da će taj val vode...prestati, ali vidimo sada da će to još potrajati nekoliko dana."

Prva linija obrane mjesta su volonteri Dobrovoljnog vatrogasnog društva Suša, među njima i Igor, koji već danima ne izlaze iz vode. Srećom, zahvaljujući donaciji 6 pari gumenih čizama od jedne zagrebačke tvrtke koja je htjela ostati anonimna, sada im u pomoć može priteći još šestero mještana.

"Stvarno bih se zahvalio tom anonimnom donatoru. To se možda malo čini, ali to je stvarno za nas puno i velika mu hvala za to."

Situaciju će možda olakšati činjenica da će mještani Suše, za razliku od proteklih dana, od danas imati javnu rasvjetu i nakon ponoći.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.