Hrvatski radio

Radio Sljeme

U subotu smo "svi na zelenom"

19.06.2014.

21:33

Autor: Radio Sljeme

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Naš veliki ekološko edukativni projekt "Svi na zeleno" kojeg smo proveli u suradnji s udrugom Zelene stope završavamo akcijom čišćenja i druženjem na zapadnom dijelu Medvednice - na livadi Ponikve, uz planinarski dom Glavica i posjetom špilji Veternici. Sve što smo za posjetitelje pripremili je, naravno, besplatno, ali uz uvjet da prethodno potrošite koju kaloriju i pokažete visoku razinu ekološke svijesti čišćenjem okoliša! Čekamo vas već prije 10 sati na livadi Ponikve do koje ćete doći posebnom "Vozim te na zeleno" autobusnom linijom ZET-a koja od 9:30 besplatno vozi iz Gajnica - iz ulice Kerestinečkih žrtava sa autobusnog stajališta (linije 121) neposredno uz Park 101. brigade. Svakako izbjegavajte dolazak automobilom jer će zbog okretanja autobusa i programa kojeg na vrhu Zelene magistrale pripremamo za posjetitelje prometovanje i parkiranje biti otežano, a dijelom i onemogućeno. Posebnu autobusnu liniju vozit će ZET-ov plinski autobus pa je to razlog više da podržite našu inicijativu i na Sljeme krenete ekološki prihvatljivim prijevozom ili pješice. Zelena magistrala ionako je svakodnevno zagađena ispušnim plinovima automobila - promijenimo to zajedno ove subote!

A na livadi Ponikve dočekat ćemo vas s vrećama za smeće i uputiti na čišćenje Parka prirode Medvednica - od bliže okolice livade, preko planinarskih staza prema slapu Sopot, Kamenim svatima ili planinarskom domu Glavica. Ovo je jedan od još uvijek najzagađenijih dijelova Medvednice i posla će biti za sve! Preporučujemo da ponesete rukavice. Uz čišćenje, prezentirat ćemo vam eko zanimljivosti - rješenja za različite vrste otpada, recikliranu kocku od automobila, proizvode od recikliranih automobilskih guma te električni automobil kojega ćete moći besplatno i isprobati! Izvući ćemo i novu olupinu iz medvedničke šume i to u društvu nekoliko dama. Morali smo biti sigurni da ćemo našom akcijom Medvednicu uljepšati!

Za sve posjetitelje najvažnije je da najprije dođu do livade Ponikve kako bi dobili vreću za smeće. Posebni autobus iz Gajnica vozit će od 9:30 do 12:30. Na Ponikvama i kod PD Glavica bit će i posebne zone u kojima ćemo primati otpad koji sudionici prikupe, a na tim mjestima dijelit ćemo i kupone za kotlovinu, posjet Veternici i besplatni povratak autobusom u grad.

Kotlovinu 'z olupine samo za "Svi na zeleno" priprema svjetski prvak u toj 'disciplini' Željko Šturlan iz Samobora. Moći ćete ju konzumirati od 12:30 na dalje kod PD Glavica samo uz odgovarajući kupon koji ćete dobiti za prikupljeno smeće. Ostali se mogu sami počastiti gastronomskom ponudom PD Glavica.

Kod planinarskog doma u suradnji sa 'Zrinjevcem' posadit ćemo stablo bora i to na mjestu posušenog ariša kojeg smo ondje zatekli pripremajući ovu manifestaciju. Želja nam je da našim projektom potaknemo veći interes za turističku ponudu Medvednice, pa ćemo to i činiti u suradnji s djelatnicima Parka prirode kojima smo osigurali štand kod planinarskog doma na kojem ćete se moći upoznati s ponudom i kupiti suvenire.

Nakon ručka kod PD Glavica pozivamo vas da posjetite špilju Veternicu. Svi koji se odazovu našoj akciji čišćenja i za to dobiju poseban kupon moći će to ove subote učiniti besplatno. Upozoravamo vas da ponesete topliju odjeću kojom ćete se ogrnuti tijekom posjeta špilji. Špilja će biti otvorena do 17 sati!

Na Glavici ćemo se družiti do kasnih poslijepodnevnih sati, a povratak u grad preporučujemo planinarskom stazom od Glavice, uz Veternicu, do Gornjeg Stenjevca odakle će ZET-ovim autobusom svi sudionici naše menifestacije, uz kupon, moći besplatno do Gajnica ili Črnomerca. Vozni red autobusa možete pronaći OVDJE. Napominjemo da posebna autobusna linija od livade Ponikve do Gajnica neće voziti iza 12:30, pa povratak svakako planirajte na spomenuti način preko Gornjeg Stenjevca!

Kako bismo za Medvednicu učinili što više odazovite se u što većem broju, a za veliko čišćenje spremni su i u Čistoći odakle će nam stići nekoliko kamiona za otpad koji prikupimo. Dobro nam došli!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.