Hrvatski radio

Radio Sljeme

U veljači počinje obnova katedrale

11.01.2022.

15:41

Autor: Radio Sljeme

Zagrebačka katedrala

Zagrebačka katedrala

Foto: IRK / Radio Sljeme HRT

Nakon iscrpnih istražnih radova i postavljanja senzora koji cijelo vrijeme prate gibanje katedrale, prvi puta su svi dijelovi konstrukcije katalogizirani i numerički obrađeni. Poznati su svi detalji stanja građevine i onoga što je potrebno učiniti u svakom elementu njezine obnove. Preduvjet je to za dovršetak kompletnog izvedbenog projekta nužnog da bi se pristupilo hitnim mjerama sanacije.

Dvadeset i dva tipa dokumentacije, od sanacije tornjeva, krovišta do kompletne konstrukcije katedrale. Sve to, mora biti završeno u sljedeća dva tjedna, dok žurne sanacijske mjere imaju rok do konca svibnja, kaže dekan Građevinskog fakulteta profesor Stjepan Lakušić. "To su rokovi koji su vezani za izvedbene projekte skela koje će biti izvedene vezano za tornjeve, skele vezane za zaštitu svoda da ne bi došlo do urušavanja i vanjske skele koja je vezana za zidove katedrale."  Sve su ovo žurni radovi jer građevini i dalje prijeti urušavanje zbog pojedinih dijelova koji su bitno konstrukcijski narušeni. Zato će se u sljedećih mjeseca dana početi s ograđivanjem i osiguranjem prostora u neposrednoj blizini katedrale. Autor koncepta konstrukcijske obnove prof. Damir Lazarević kaže da se "trenutačno radi prvom, takozvanom nultom elaboratu kojim bi zapravo ogradilo opasnu zonu. To će ograđivanje biti skroz do zdenca. Jedno ojačanje ozbiljno dolazi u razini zvona jer zvona trenutno smetaju." 


Tornjevi su najugroženiji i najopasniji, a sigurnost građevine ovisi upravo o njima. Zato će se uz zid na južnoj strani katedrale postaviti siguran koridor za građane i one koji rade u Nadbiskupskom dvoru. Svima ostalima ulaz i pristup bit će zabranjen. Odmah nakon toga pristupit će se razgrađivanju stare skele na južnom tornju, demontaža zvona, te radovi na ojačanju konstrukcije, a riječ je o desecima tona građevnog i drugog materijala. "Stabilizacija tornjeva se mora napraviti u obliku čelične konstrukcije koja će biti izvedena iznutra, a slično je i sa svodovima. Zatega koje dolazi ispod, u petama svodova, također će biti nešto deblje, bit će ih nešto više, ali također na toj visini od dvadeset metara, u odnosu na postojeće zatege neće biti velike razlike. Iznad svodova dolazi jedan kruti okvir, čelični, koji također služi za stabilizaciju."


Preko 50 inženjera i profesora s Građevinskog fakulteta i partnera angažirano je na projektu teškom 186 milijuna eura. Krajnji mu je rok konac svibnja, ali to je tek prva faza radova. "Konstrukcija će biti sigurna za uporabu, ali će biti nedovršena. Ona će biti takva da će biti uklonjeni svi elementi koji stvaraju opasnu zonu u i oko katedrale. Dakle, neće biti vizualno privlačna, ali će biti sigurna za građane." Tek cjelovita obnova ovog velebnog arhitektonskog ostvarenja neogotičkog stila, koja se očekuje nakon 30. svibnja, trebala bi katedralu vratiti u dobro nam poznato Bolleovo stanje .


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.