Hrvatski radio

Radio Sljeme

U ZOO stigla tri valabija i par alpaka

23.07.2014.

18:48

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iz njemačkoga grada Augsburga u Zoološki vrt stigao je par alpaka - ženka Annika i mužjak Jasper, a iz nizozemskoga grada Overloona stigle su tri ženke valabija - Pika, Num i Juliet, priopćio je danas zagrebački Zoološki vrt.

S devetogodišnjim južnoameričkim devama - ženkom Annikom i mužjakom Jasperom brzo se sprijateljila mlađahna Čarga, četverogodišnja alpaka koju posjetitelji zagrebačkoga ZOO-a dobro poznaju.

U ZOO-u kažu kako složni trojac dane provodi u laganoj šetnji i brsteći grane. Na meniju im se izmjenjuju grab, lijeska, bukva, javor i drugo slasno grmlje i drveće. U prirodi alpake žive u velikim stadima podno Anda, a zbog fine dugačke istoimene vune i ukusnoga mesa, davno je udomaćena. U zagrebačkome ZOO-u nastambu dijele s drugim životinjama iz Južne Amerike - marama i kapibarama.

U ZOO-u kažu kako je odnedavno živo i u području koje predstavlja životinjski svijet još jednoga dalekog kontinenta - Australije. Devetogodišnji valabi Tyson dobio je cijeli "harem". Iz nizozemskoga grada Overloona doputovale su mu Pika, Num i Juliet, ženke u dobi od jedne do tri godine. Simpatični tobolčari nerazdvojni su od prvoga dana, a ubrzo su se sprijateljili i sa sustanarima - emuima i crnim labudom.

U prirodnom staništu Australije valabiji najviše borave u šipražju i eukaliptusovim šumama, gdje se hrane travom i zeljastim biljem. U zoološkim vrtovima jelovnik im je nešto bogatiji pa nepce vole zasladiti i voćem. Kreću se skačući izduženim stražnjim nogama, a snažnim se repom koriste za održavanje ravnoteže. Djeca ih kao i sve klokane prepoznaju po tobolcu. U njemu prvih 280 dana nakon dolaska na svijet rastu mladunci.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.