Hrvatski radio

Radio Sljeme

Udruga za autizam dobila novi prostor

02.04.2014.

15:42

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Autizam nije bolest već razvojni poremećaj. Skrb i podrška u zdravstvenom smislu te cjeloživotna edukacija za osobe s autizmom potrebna je od najranije dobi jer će tada i ishodi za svakog pojedinca biti bolji i uspješniji. Prostor koji je udruga dobila od Grada osobama s autizmom biti će od velikog značaja.

Udruga za autizam - Zagreb osnovana je 1997. godine zbog okupljanja osoba s poremećajima autističnog spektra, njihovih obitelji, prijatelja i stručnjaka. Cilj udruge je promicanje i ostvarivanja prava i sloboda koje imaju i drugi građani u integriranim uvjetima lokalne sredine, te poboljšavanja životnih uvjeta autističnih osoba.

Autizam nije bolest već razvojni poremećaj. Skrb i podrška u zdravstvenom smislu te cjeloživotna edukacija za osobe s autizmom potrebna je od najranije dobi jer će tada i ishodi za svakog pojedinca biti bolji i uspješniji naglasila je predsjednica Udruge za autizam Hrvatska Lidija Penko. Zbog problema sa socijalizacijom posebno odrasle osobe sa autizmom imaju velikih problema dodala je Penko..

"Autizam Europe kaže da su odrasle osobe s autizmom najzanemarenija skupina, da se treba osvrnuti na njihovo zapošljavanje, njihovu edukaciju i na njihovo uklapanje u zajednicu. Znači naš problem je nedostatak skrbi o odraslima i nedostatak rane intervencije i dijagnostike."

Prostor Udruge za autizam nalazi se u Ulici kneza Ljudevita Posavskog 37.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.