Hrvatski radio

Radio Sljeme

Udruge udružene - za odbacivanje Plana gospodarenja otpadom

25.09.2014.

10:45

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tridesetak aktivista "Zelene akcije" i resničke Udruge za zaštitu okoliša "Uzor" prosvjedovalo je jutros ispred Gradske skupštine, zahtjevajući trajno odbacivanje predloženog Plana gospodarenja otpadom. Zahtijevaju izradu novog koji će se temeljiti na prevenciji nastanka otpada, primarnoj selekciji i reciklaži, bez spalionice.

Prosvjed je organiziran u povodu sjednice Gradske skupštine, koja je prvotno najavljena za danas, ali je jučer odgođena. Jedna od točaka dnevnog reda trebao je biti i Plan gospodarenja otpadom, koji predviđa gradnju centra za gospodarenje otpadom sa spalionicom u zagrebačkom naselju Resnik. Prosvjed je počeo zvukom sirene, a aktivisti su istaknuli transparente - "Spalite plan - Reciklirajte otpad - Protiv spalionice", "Zdravlje nema cijenu - Ne spalionici", "Za zdravlje i život - Protiv spalionice".

Bilo je ispred Skupštine i zvižduka te lupanja po plastičnim kantama za kompost. Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić novinarima je izjavio kako zahtjevaju trajno odbacivanje predloženog plana jer smatraju da je "katastrofalan s financijskog aspekta i aspekta zaštite zdravlja ljudi". "Taj Plan sadrži gradnju spalionice koja će, ako se izgradi, 30 godina predstavljati financijski uteg oko vrata svih Zagrepčana, a isto tako izvor onečišćenja i ugroze zdravlja građana", istaknuo je Ivčić.

Predsjednica "Uzora" Branka Genzić-Horvat štetnost predloženog plana vidi u tome da nije utemeljen na ekološkim principima, već mu jetežište bazirano na spalionici koja je na dnu hijerarhije zbrinjavanja otpada. "Protivimo se takvom prijedlogu Plana. Zapravo svih šest godina u gradu Zagrebu, od našeg prvog protesta ništa se nije promijenilo, jer očigledno nije bilo ni političke volje niti snage da se nešto takvo napravi. Građani žele odvojeno prikupljati otpad", poručila je Genzić - Horvat.

Zbog toga traži novi plan i uspostavu ekološkog pristupa. "Ako sadašnja politička garnitura, koja o tome odlučuje, nije to sposobna napraviti, neka dođu neki drugi ljudi koji su to u stanju napraviti i koji to žele", naglasila je Genzić-Horvat.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.