Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ugasite svjetla 29. ožujka!

19.03.2014.

12:54

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zagreb te brojni drigi hrvatski gradovi i ove će se godine gašenjem svjetla na jedan sat, posljednje subote ovog mjeseca, 29. ožujka, u 20 i 30 sati pridružiti najvećoj globalnoj volonterskoj akciji "Sat za planet Zemlju" kojom se osmu godinu za redom pokušava ekološki osvijestiti građane.

Te će subote u mrak utonuti Zagrebačka katedrala i Medvedgrad, Zidine u Dubrovniku sa Stradunom, splitska Riva s južnim pročeljem Dioklecijanove palače, Poljana Pape Ivana Pavla II u Zadru, cijela Makarska rivijera, središte Drniša, Metkovića, Novog Vinodolskog, Labina, Varaždina, Koprivnice i brojni drugi gradovi.

"Prošle godine u ovu akciju uključilo se 48 hrvatskih gradova, ove su godine zasad uključena 43, a očekujemo da će se akciji priključiti više od 50 gradova", istaknula je na konferenciji za novinare voditeljica inicijative "Sat za planet Zemlju" u Hrvatskoj Petra Boić Petrač iz WWF-a - svjetske organizacije za zaštitu prirode koja organizira ovu akciju. Istaknuvši da se "tamom" nastoji probuditi građane svijeta i ukazati im da je zadnji tren da se poduzme nešto kako bi se zaustavilo prekomjerno trošenje Zemljinih resursa, pozvala je sve građane da se 29. ožujka gašenjem svjetla od 20 i 30 do 21 i 30 sati i razmišljanjem o načinima očuvanja našeg planeta pridruže akciji.

Glavno obilježavanje u Zagrebu bit će ispred Katedrale, a organizatori apeliraju da djeca dođu odjevena u Spider-Mana - prvog ambasadora "Earth Houra", a tom prigodom snimit će se fotografija na kojoj će mali Spider-Mani, oblikujući broj 60, zaštitni znak Sata za planet Zemlju, držati upaljene svijeće.

ZET se pridružuje ovoj akciji tako što će omogućiti besplatan dolazak do središta grada javnim prijevozom u vrijeme trajanja akcije, a tijekom samoga "Sata za planet Zemlju" bit će prigušena svjetla u svim vozilima.

U svijetu poznata kao "Earth Hour", ova akcija koju WWF (World Wildlife Fund, Svjetski fond za zaštitu prirode) organizira osmu godinu zaredom, evoluirala je od inicijative jednog grada 2007., u veliki globalni pokret u kojemu je samo prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta iz 154 zemalja svijeta.

U sklopu akcije, svjetla se na jedan sat gase na brojnim svjetskim znamenitostima poput Harbour Bridgea, Tokyo Towera, Nacionalnog stadiona u Pekingu, Kremlja i Crvenog trga u Moskvi, Crkve rođenja Isusova u Betlehemu, Eiffelova tornja, Akropole, tornja u Pisi, rimskih Španjolskih stuba, Brandenburških vrata, Buckinghamske palače, Tower Bridgea, Big Bena, Times Squarea, Empire State Buildinga te slapova Nijagare.

Hrvatska se toj akciji priključila 2009.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.