Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uhićen gradonačelnik Milan Bandić!

19.10.2014.

19:05

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić uhićen je poslijepodne. Uhićeni su i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz. Uhićenja je objavio USKOK ne navodeći imena uhićenih.

Zagrebački odvjetnik Krešimir Krsnik potvrdio je večeras da on zastupa privedenog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je popodne uhićen zajedno s predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanom Ljubičićem i vlasnikom CIOS-a Petrom Pripuzom zbog sumnje u više koruptivnih kaznenih djela na štetu grada.

"Da, ja sam njegov odvjetnik, idem upravo k njemu na 'Oranice'", kazao je za Hinu Krsnik večeras nešto iz 19 sati. Oranice su kolokvijalni naziv za sjedište Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, ali i mjesto gdje se usmnjičenici predaju pritvorskom nadzorniku. No, Krsnik nije mogao potvrditi je li Bandić i formalno uhićen ili je kod policije na razgovoru.

Glasnogovornica gradonačelnika Bandića Martina Šušnjara izjavila je Hini kako nema informacije o njegovu uhićenju, rekavši da je gradonačelnik popodne brao mahune u svom vrtu na Savici.

Nebrojeno je puta Bandić pozivao institucije pravne države da odrade svoj posao - poziv je očito ozbiljno shvaćen. Uz njega se vežu brojne afere: Dinamov stadion, Krašograd, trgovanje utjecajem, česte malverzacije u Zagrebačkom holdingu.

No Bandić i suradnici uhićeni su zbog, kako se spekulira, slučaja spalionice. Također doznajemo i da se Bandića tereti za malverzacije u predsjedničkoj kampanji 2009. 

Bandić, Ljubičić i Pripuz sada su kod policijskog nadzornika u policijskom USKOK-u (PNUSKOK) na Oranicama, gdje će najvjerojatnije i prespavati. Sutra će biti izvedeni pred suca istrage.

"Radi se ne samo o jednom čovjeku nego o cijelom sistemu. Očekujem čišćenje gradskih struktura", rekao je u središnjem Dnevniku HRT-a nezavisni saborski zastupnik Josip Kregar.

Nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu d.o.o. koje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koje su koordinirali Državno odvjetništvo RH i USKOK, uhićeno je više osoba, objavljeno je na USKOK-vim internetskim stranicama.

U odnosu na uhićene osobe provest će se određene dokazne radnje te će u zakonskom roku biti dovedene pritvorskom nadzorniku. Kaznena prijava zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, bit će podnesena USKOK-u. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.