Hrvatski radio

Radio Sljeme

Umjesto rušenja zida, HŽ gradi parkiralište!

17.06.2014.

15:24

Autor: Anamarija Knezović Kaurić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Umjesto najavljenog rušenja zida u Branimirovoj, na dijelu od Draškovićeve do Domagojeve, Radio Sljeme doznaje da je HŽ Infrastruktura potpuno promijenila planove i odlučila - izgraditi parkiralište.

Iako je krajem ožujka, kao što smo već pisali, završio natječaj za odabir tvrtke koja je trebala rušiti 153 metra zida u Branimirovoj, u HŽ Infrastrukturi odlučili su obnoviti narušenu statiku postojećeg zida i ukloniti stare vagone i kolosijeke i izgraditi golemo parkiralište koje će se protezati od placa u Branimirovoj do zgrade Pošte na Glavnom kolodvoru.

Potvrdio je to u razgovoru za naš radio predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Darko Peričić: "...odlučili smo osmisliti cijeli prostor uzduž Branimirove ulice. Pokazalo nam se da, samim rušenjem ili obnovom zida, ne bi riješili ništa, da je preveliki pritisak kolosijeka koji su iza toga zida i odlučili smo, u dogovoru s operaterima, da cijeli prostor uredimo, da demontiramo kolosiječne kapacitete iza zida i da tamo uredimo jedno veliko parkiralište."

Nakon građevinske obnove, zid će ponovno urediti umjetnici, najavio je Peričić: "Nastojat ćemo i dalje ostvarivat' suradnju s umjetnicima i dati im prostora, kad ga obnovimo, da oni ponovno svojim slikama ukrase taj dio grada."

Radovi će početi 1. srpnja, trajat će oko tri mjeseca, a stajati otprilike 4,5 milijuna kuna.

Poslušajte audiozapis predsjednika Uprave HŽ Infrastrukture Darka Peričića i pogledajte videoprilog iz Zagrebačke panorame.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.