Hrvatski radio

Radio Sljeme

Umjetnički projekt Mali Zagreb vraća se na zagrebačke ulice i trgove

05.05.2022.

17:30

Autor: TZGZ/Radio Sljeme

Mali zagreb instalacija

Mali zagreb instalacija

Foto: TZGZ / TZGZ

Umjetnički projekt Mali Zagreb u subotu se vraća na zagrebačke ulice i trgove. Serija minijaturnih instalacija bit će postavljena na četrnaest lokacija u središtu grada. Ovogodišnji radovi inspirirani su obrtima i njihovim radnjama koji su se tijekom povijesti razvijali i mijenjali zajedno s gradom. Autor projekta je umjetnik i redatelj Filip Filković Philatz, a podržava ga Turistička zajednica grada Zagreba. Male realizacije ove velike ideje nalazit će se po rubnjacima i nogostupima i moći će se otkrivati sve do kraja rujna.


Obrti su se otvarali i zatvarali, nastajali i nestajali, ali uvijek su imali izlog ili sitan detalj po kojemu su bili prepoznatljivi i koji su nam ostali u pamćenju. Autor projekta, umjetnik i redatelj Filip Filković Philatz zajedno sa svojim suradnicima (Mia Martinović, Josip Kresović i Lucija Švob) nastavlja priču o Malom Zagrebu prikazujući pažljivo uređene izloge obrtničkih radnji, poput urarske, postolarske i krojačke radnje te dućana i slastičarnica u minijaturnim proporcijama. 


- U svojim ostalim radovima, prvenstveno dokumentarnim serijalima koje režiram, optimistično motiviram povratak starim obrtima i zanatima. Ovo je bila idealna prilika da ovdje uprizorimo neke od spomenutih putem ovog projekta. Ono što nam možda ponekad fali u našoj blizini, da ovog puta pokažemo u maloj veličini, izjavio je autor Filip Filković Philatz. 


Projekt podržava Turistička zajednica grada Zagreba.


- Novo izdanje Malog Zagreba - projekta koji smo premijerno predstavili prošle godine, dolazi upravo u vrijeme kada se dodatno intenzivira turistički promet u našem gradu. Naime, od početka godine zabilježeno je više od pola milijuna noćenja u Zagrebu, a prosječni ostanak produljen je na gotovo 2,5 noći. Mali Zagreb, kao projekt koji nam je svima odmah prirastao k srcu, predstavlja nenametljivu umjetničku atrakciju te kreira održivu ponudu za naše sugrađane i goste. Veseli me da ćemo od subote imati prilike ponovo potražiti i razgledati ove prave umjetničke minijature na zagrebačkim ulicama i trgovima. Svojom diskretnom pojavnošću Mali Zagreb stvara uvijek poželjni moment iznenađenja svakom tko ga ugleda, a kako bismo olakšali potragu, izrađena je i posebna mapa koja obuhvaća sve lokacije, a može ju se preuzeti u Centrima za posjetitelje ili online, na web stranicama projekta i TZGZa, rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld. 


Serija radova Mali Zagreb obraća nam pažnju na vrijednost malih stvari u životu, jer se iz njih mogu razviti one velike i značajne. Minijaturni su radovi potaknuti razvojem i rastom upravo onih obrta koji su nastali davno, kao mali obiteljski poslovi te su upornošću i vizijom svojih vlasnika postali uspješni i cijenjeni. Kao i prošle godine, instalacije su postavljene negdje pod našim nogama pa se pažljivo gledajući i s kartom, uputi u potragu Malog Zagreba! Namijenjene svim stanovnicima Zagreba kao i njegovim posjetiteljima, minijaturni radovi na ulicama Zagreba bit će postavljeni od 7. svibnja do 30. rujna 2022. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici