Hrvatski radio

Radio Sljeme

Upoznajte se s proljetnicama

19.03.2014.

10:33

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Državni zavod za zaštitu prirode i park "Maksimir" organizirat će 20. ožujka u 10, 11 i 12 sati edukativne ture za upoznavanje proljetnica pod stručnim vodstvom botaničara, a ispred Infocentra parka u Vratarevoj kućici dijelit će brošure i plakate "Proljetnice u Hrvatskoj".

U brošuri Državnog zavoda za zaštitu prirode obrađuju se proljetnice općenito, one s kojima se susrećemo na livadama i u šumama, one najzanimljivije i najprivlačnije, s posebnim naglaskom na rijetke, ugrožene i/ili zaštićene. Među najpoznatijim proljetnicama nalaze se visibaba, jaglac, šumarice, proljetni drijemovac, ljubice, pasji zub...

Javna ustanova "Maksimir" u svom priručniku "Maksimirske proljetnice", koji se koristi već nekoliko godina, opisuje gotovo sve proljetnice koje se mogu vidjeti u parku. Na taj se način posjetitelji mogu i sami upoznati s najčešćim vrstama i naučiti ponešto o njima.

Proljetnice imaju važnu ulogu u ekološkim sustavima. Sada, u rano proljeće, dok druge biljke još ne cvjetaju, proljetnice predstavljaju važan izvor nektara i peluda kukcima koji ih radi toga posjećuju i tako oprašuju. Zbog svojih privlačnih i mirisnih cvjetova upotrebljavaju se i u parfumerijskoj industriji, hortikulturi, služe kao inspiracija umjetnicima, koriste se i u kulinarstvu, a zbog ljekovitih svojstava i u pučkoj medicini i homeopatiji. U posljednjim desetljećima ljudski pritisak na prirodu postaje sve veći, pa proljetnice, kao uostalom i mnoge druge biljke, postaju izravno ugrožene čovjekovim djelovanjem.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.