Hrvatski radio

Radio Sljeme

15:02 / 03.06.2014.

Autor: Davor Šalat

Uređaji za mjerenje UV indeksa

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na osam mjesta u našem gradu do 15. ovog mjeseca bit će postavljeni uređaj za mjerenje UV indeksa kako bi građani u svakom trenutku mogli vidjeti intenzitet sunčevog zračenja i od njega se primjereno zaštititi.

Ta je javno-zdravstvena akcija predstavljena na Trgu bana Jelačića u organizaciji Ureda za zdravstvo. Na trgu bana Jelačića i u Draškovićevoj 13 uređaji za mjerenje UV indeksa već su postavljeni, a u sljedećih desetak dana bit će postavljeni i u Ilici 43, Ozaljskoj 1 i Grižanskoj 4, te na Jarunu, Bundeku i Savskom nasipu iza Boćarskog doma. Pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum rekla je da su takvi uređaji na javnim mjestima jedinstveni u Europi:

"Među svim zemljama Europe nemamo ovakvu jednu mogućnost da će na javnim mjestima gdje najveći broj građana prolazi biti izložena mogućnost uvida u ultravioletni indeks, i to u realnom vremenu, a ujedno i savjet o korištenju fotozaštite i prikladnog faktora", rekla je Mirna Šitum.     

Usporedo s postavljanjem mjerača UV indeksa, na mnogim lokacijama širom grada bit će postavljeni plakati koji će upućivati građane da obrate pozornost na dnevnu razinu UV indeksa i da se primjerno zaštite od sunčeva zračenja.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.