Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uređen prvi Trg u Svetoj Klari

01.10.2016.

12:11

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu sutrašnje proslave 650 godina osnutka Župe Svete Klare - prvi čovjek grada Milan Bandić sa suradnicima je jutros obišao novi Trg sv.Klare te popratio kako teku radovi na uređenju istoimene crkve.

U ime mještana zahvalili su mu predsjednik Vijeća Gradske četvrti Novi Zagreb zapad Dražen Hrkač i župnik Darko Pužin.

Radovi na uređenju Trga trajali su otprilike 4 mjeseca i njihova je vrijednost veća od 600 tisuća kuna. Sveta Klara je naše najveće naselje, u koju Gradska četvrt i ulaže najviše novaca. Do sada ovdje nije bilo Trga...; istaknuo je predsjednik Vijeća gradske četvrti Hrkač.

A, župnik Pužin - zahvalio je na uloženom trudu te pozvao zainteresirane na sutrašnju proslavu dana Župe. Misno slavlje je u 11.00h. Za župu to znači jako puno, ovdje živi 8000 vjernika. Hvala svima da ovo bude na ovakvom nivou, kao što je - zadovoljstvo nije krio župnik Darko Pužin.

Barokna župna crkva sv. Klare smještena je inače u središtu istoimenog naselja. Uz crkvu je župni dvor s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, a istočno od crkve je staro groblje. Crkva sv. Klare spominje se u 14. stoljeću, no pretpostavlja se da je tada bila drvena.

Na zaglavnom kamenu ulaznog portala današnje crkve, uklesana je godina izgradnje 1768.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.