Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uskoro gradski prostor za Pravnu kliniku

20.01.2014.

17:18

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Studenti i profesori Pravne klinike koji građanima daju besplatne pravne savjete uskoro će dobiti novi prostor za svoj rad. Obećao im je tako gradonačelnik Milan Bandić.

"Vi ulijevate nadu da ćemo imati zdraviju, pravedniju i humaniju Hrvatsku, pa je to najmanje što Grad Zagreb može dati za ono što radite", poručio je Bandić i najavio da će se za tri mjeseca ponovno vidjeti u novom prostoru Pravne klinike.

Pravna klinika u Zagrebu posebna je jedinica Pravnog fakulteta, gdje volontiraju studenti viših godina studija i pružaju besplatnu pravnu pomoć građanima koji si zbog slabijeg imovinskog stanja ne mogu osigurati druge oblike pravne pomoći. Njezin voditelj, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Alan Uzelac istaknuo je da Pravna klinika djeluje dvije godine, a u njoj besplatnu pravnu pomoć ugroženim skupinama građana pruža 117 studenata, koji su podijeljeni u skupine, primjerice za zaštitu prava radnika, prava pacijenata, prava djece i obiteljskog uzdržavanja, te prava azilanata i stranaca. Osnovali su i skupinu koja se bavi problemima prezaduženosti i ovrhama, a dosad se najviše predmeta odnosilo na otkaze.

Uzelac je istaknuo da se Pravna klinika razvila u jednog od najvećih pružitelja besplatne pravne pomoći u Hrvatskoj. Dosad je pružila pomoć u više od 2.000 slučajeva i dala više od 3.000 pravnih mišljenja. Otvorena je građanima svakog radnog dana u Tkalčićevoj ulici 48-50, a građani im se za pomoć mogu obratiti i telefonski.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.