Hrvatski radio

Radio Sljeme

Uskoro Institut za kulturu zdravlja

03.02.2014.

16:49

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik je "bacio rukavicu" ministru zdravlja kazavši da ga očekuje na otvorenju Instituta koji će biti centar zdravstvene izvrsnosti.

Za mjesec dana Zagreb će dobiti Institut za kulturu zdravlja. Povod su aktivnosti koje se planiraju u sklopu Europske godine mozga. Ustanovljeno je da se na bolesti mozga godišnje u Europi potroši 700 milijardi eura, a građani su još uvijek nedovoljno upućeni u to kako se pojedine bolesti mogu prevenirati. Budući Institut za kulturu zdravlja bit će izvor informacija jer će u njemu raditi iskusni liječnici različitih struka. Inicijatori njegova osnivanja su akademkinja Vida Demarin i profesor Veljko Đorđević.

Različitim akcijama građanima će dobivati informacije o tome kako mogu doprinijeti očuvanju svoga zdravlja. "Ideja je da podučavanjem pokažemo da Zagreb može biti vodeći u ovom dijelu Europe", izjavio je profesor Đorđević.

S time se složio i gradonačelnik Milan Bandić. "Bacamo rukavicu ministru zdravlja da za mjesec dana dođe na otvorenje zajedno s nama. Ako mi Zagrebu to napravimo, pomogli smo i ministru. Pomogli smo svima nama. Hrvatskoj nedostaje 500-600 vrhunskih doktora", konstatirao je Bandić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.