Hrvatski radio

Radio Sljeme

12:33 / 11.10.2014.

Autor: Irena Dizdarević

Ususret Danu zdravih dojki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Cvjetnome trgu održava se javno zdravstvena kampanja - Dan zdravih dojki. Organizaciju potpisuju Hrvatska liga protiv raka i Klub žena oboljelih od raka dojke-Zagreb. Akcija traje do 14 sati.

Dan zdravih dojki obilježava se u svim europskim zemljama 15. listopada na poticaj Udruge Europa Donna-Europske koalicije protiv raka dojke koju je od samog početka činila i Hrvatska liga protiv raka. I upravo Hrvatska liga ovaj dan obilježava od 2009. No ove subote, uoči 15. listopada, prvi je put obilježenje održano na otvorenom prostoru. Sudjelujući u kampanji, onkologinja Ilona Sušac istaknula je važnost zdrave prehrane, održavanja normalne tjelesne težine, umjerene tjelesne aktivnosti, odbacivanja štetnih navika poput pušenja i alkohola, reduciranja toksina u koži, tijelu, kosi i kući, opreznog korištenja hormonske nadomjesne terapije i oralnih kontraceptiva, ranijeg rađanja (prije 30. godine života), dojenja, svladavanja stresa i pozitivnog razmišljanja.

Prihvaćanjem zdravih životnih navika značajno se može smanjiti rizik obolijevanja od raka dojke, a ovom kampanjom želimo podići razinu svijesti o utjecaju mnogih čimbenika na razvoj te bolesti, istaknula je Sušac.

Za razliku od Dana ružičaste vrpce, kada govorimo o liječenju raka, na današnji dan upozoravamo na važnost prevencije karcinoma dojke, rekao je ginekolog i onkolog Damir Eljuga - predsjednik Hrvatske lige protiv raka. Eljuga posebno ističe važnost tjelesne aktivnosti i umjerene prehrane za sprječavanje nastanka karcinoma.

Na štandu Hrvatske lige protiv raka na Cvjetnom trgu do 14 sati, po cijeni od 30 kuna prodaju se i ulaznice za rođendanski koncert hrvatskog izdanja časopisa Rolling Stone. Na koncertu će nastupiti punk bend Hladno pivo, a održat će se u subotu, 19. listopada, u Tvornici kulture. Prihod od prodaje tisuću ulaznica bit će doniran Ligi protiv raka, a moguće ih je kupiti i on-line te na svim prodajnim mjestima Entrio.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.