Hrvatski radio

Radio Sljeme

Velik broj primjedbi na izmjene GUP-a

30.06.2014.

15:17

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

S današnjim danom završava javna rasprava o izmjenama Generalnoga urbanističkog plana. Građani su imali dva tjedna da podnesu primjedbe vezane za izmjene GUP-a. Do danas je pristiglo 2300 dopisa, a u Gradu očekuju da će ukupan broj biti oko 3500 podnesaka.

Od savjetnika gradonačelnika Željka Hovrata doznajemo da se primjedbe najčešće odnose na prenamjene na pojedinim građevinskim česticama, na legalizaciju te na poslovne planove gospodarstvenika. No, ono što je izazvalo najveću buru u najavljenim izmjenama GUP-a je gradnja Centra za gospodarenje otpadom u Resniku. Posebno aktivna u namjeri da to zaustavi je udruga UZOR. Zatražili su hitno izbacivanje i brisanje predviđenog Centra koji je ucrtan u GUP.

"Izgradnja spalionice je suprotna svim principima kojima se zalaže Zakon o održivom gospodarenju otpadom i europskim direktivama. Ona je nepotrebna jer je iznimno nezdrava i iznimno skupa", kaže predsjednice Udruge Branka Genzić Horvat.

Genzić Horvat upozorava da znanstvena analiza o štetnosti spalionice nije napravljena i da nije usklađena s ostalim dokumentima. "Poznato je da Grad Zagreb nema niti Plan gospodarenja otpadom. Prema tome, ne znamo u skladu s kojim je to dokumentom uopće predviđena mogućnost izgradnje spalionice."

U Gradu tvrde da je usklađivanje u tijeku. Upravo ovaj tjedan počinje procedura za donošenje dva ključna dokumenta. "Danas je objavljen oglas javne rasprave o Planu gospodarenja otpadom i ovaj tjedan će biti objavljen i oglas o početku javne rasprave o Prostornom planu Grada Zagreba. To su dva strateška dokumenta koja određuju poziciju Centra za gospodarenje otpadom" - doznajemo od savjetnika gradonačelnika Željka Horvata.

No, kako je moguće da se o GUP-u uopće raspravlja prije nego što se donesu ova dva dokumenta? Horvat pojašnjava da je zakonodavac predvidio da se se paralelno može odvijati izrada različitih dokumenata prostornog uređenja.

Dakle, rasprava o dva iznimno važna dokumenta ostavljena je za ljeto. Je li to baš slučajno? Za one koji ostanu u Gradu i koji se žele uključiti u raspravu i dati svoju primjedbu - to mogu činiti 30 dana, počevši od 8. srpnja. Horvat procjenjuje da će Plan gospodarenja otpadom i Prostorni plan biti usvojeni na sjednici već u kolovozu ili rujnu. Izmjene Generalnog urbanističkog plana, o kojima se raspravljalo sada, neće doći na klupe gradskih zastupnika prije prosinca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.